ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Вашингтон: Не насърчаваме украинците да удрят по Русия

САЩ нито са насърчавали, нито са оказвали помощ на украинците за нанасяне на удари на територията на Русия, заяви снощи държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, но той отново затвърди решимостта на Вашингтон да се увери, че Киев разполага с необходимото оборудване, за да се защитава, предаде Ройтерс.

Трето руско летище беше подпалено вчера от удар на дрон, ден след като Украйна демонстрира очевидно нова способност да прониква на стотици километри навътре в руското въздушно пространство с нападения срещу две руски военновъздушни бази. Киев не пое пряка отговорност за ударите, но въпреки това ги приветства.

САЩ не спират Украйна да развива собствен потенциал за нанасяне на удари на далечни разстояния, заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.

"Ние не работим, за да попречим на Украйна да развие собствени (способности)", заяви Остин пред репортери.

САЩ така са модифицирали ракетните си системи HIMARS, които доставят на Украйна, че да не могат да се използват за изстрелване на ракети с голям обсег, съобщи междувременно "Уолстрийт джърнъл", като се позовава на свои източници. Причината била да се намали рискът от ескалация на конфликта с Русия.

Още след като предадоха системите на Украйна, САЩ ги предоставиха с ракети с обсег до 75 километра, но не и с достигащите до 300 км боеприпаси ATACMS. Сега обаче става ясно, че самите системи за залпов огън са били модифицирани така, че да не могат да изстрелват ракети ATACMS, в случай че Украйна успее да си ги достави от трети страни или ако успее да разработи собствени ракети, техен аналог.

Американските законодатели се съгласиха догодина да предоставят на Украйна допълнителна помощ в сферата на сигурността на стойност най-малко 800 милиона долара и да подкрепят Тайван с помощ на стойност милиарди долари през следващите няколко години, стана ясно от споразумение на стойност 858 милиарда долара за отбранителната политика на САЩ, представено снощи.

Фискалният закон за националната отбрана за 2023 г. предвижда допълнителни разходи за Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна, които са с 500 милиона долара повече, отколкото президентът Джо Байдън поиска по-рано тази година.

Законопроектът също така укрепва Инициативата за възпиране в Тихия океан, с нови инвестиции в размер на 11,5 милиарда долара. Той също така оторизира Закона за засилената устойчивост на Тайван от 2022 г. да засили сътрудничеството в областта на сигурността с Тайван с до 10 милиарда долара за период от пет години.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст