ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Австрия налага вето за България и Румъния за Шенген

Австрийският вътрешен министър Герхард Карнер заяви днес, че ще гласува против влизането на Румъния и България в Шенгенското пространство, предаде Франс прес.

Карнер каза това на заседание със свои колеги в Брюксел и с това обяви намерението на Австрия да блокира присъединяването на двете страни.

Днес Съветът на ЕС ще гласува дали България, Румъния и Хърватия да станат част от Шенген. Това ще се случи на заседание в Брюксел, като освен Австрия най-вероятно и Нидерландия ще се противопостави на приемането на страната ни.

Вотът за България и Румъния е първа точка от заседанието на министрите на правосъдието и вътрешните работи. Веднага след това е предвидено гласуването за Хърватия, която се очаква да получи зелена светлина за присъединяването си към пространството за свободно движение.

Миналия петък (2 декември) нидерландското правителство реши, че ще даде зелена светлина на Хърватия и Румъния, но ще каже "не" на България. По-късно премиерът Марк Рюте заяви, че не казва окончателно "не", а "не" за сега. Той поясни, че настоява за въвеждане на Механизма за сътрудничество и проверка и нова оценка по него, както и на шенгенския механизъм за оценка и наблюдение.

По-късно австрийският канцлер Карл Нехамер също обяви, че ще гласува против присъединяването на България и Румъния към Шенген и се мотивира с това, че те се нуждаят от повече време, за да решат проблема с контрола по границите си. На пресконференция с лидера на Европейската народна партия Манфред Вебер във Виена Нехамер препоръча решението да бъде взето през есента на 2023 година. Вебер изрази разбиране към австрийските искания за укрепване на външните граници, но отново застъпи позицията си против налагане на вето.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст