ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Борел получава плащания от пенсионния фонд на ЕП, който има дълг от 400 млн. евро

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика Жозеп Борел получава, освен месечната си заплата от над 20 000 евро, и плащания от пенсионния фонд на Европейския парламент, който вече изпитва недостиг на средства и се очаква да бъде обявен в несъстоятелност между 2024 и 2026 година. Това се казва в журналистическо разследване, публикувано на брюкселския портал EUobserver.

В материала се отбелязва, че пресслужбата на Борел е потвърдила писмено факта, че длъжностното лице е получило „доброволни пенсионни плащания“ от фонда на Европейския парламент, чийто размер не е уточнен. Доброволният пенсионен фонд на Европарламента има сериозен дефицит повече от 10 години. EUobserver отбелязва, че ако се провали, ще трябва да използва парите на данъкоплатците, за да компенсира недостига, който вече надхвърли 400 милиона евро.

До 2009 г. фондът предлагаше на европейските политици схема за гарантирани пенсионни плащания, в която те трябваше да правят вноски за не повече от две години. Освен това инвестициите е трябвало да генерират доход, а базираният в Люксембург фонд не разкрива естеството на тези инвестиции. Впоследствие фондът продължи да приема нови клиенти, но при по-неизгодни условия.

Порталът отбелязва, че заедно с Борел, който оглавяваше Европейския парламент през 2004-2007 г., много големи европейски политици продължават да получават плащания от този фонд, включително един от лидерите на френската опозиция – Марин льо Пен, бившият министър-председател на Малта Джоузеф Мускат и италианският външен министър Антонио Таяни.

EUobserver посочва, че фондът, който плати на 623 големи европейски политици през 2009 г., ще трябва да осигури плащания на 872 настоящи и бивши евродепутати и техните наследници до 2024 г., когато е вероятно да фалира.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст