ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ДБ пред Габровски: Няма да подкрепим кабинет с мандат на ГЕРБ

Кандидатът за премиер, излъчен от ГЕРБ-СДС, проф. Николай Габровски се срещна с представители на парламентарната група на "Демократична България" в зала "Изток" на Народното събрание. Разговорите са част от опитите на ГЕРБ-СДС да намери подкрепа за съставяне на правителство и реализиране на първия проучвателен мандат. От страната на Борисовата формация на срещата присъстваха и председателят на парламентарната група Десислава Атанасова и заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев. От страната на ДБ присъстваха тримата съпредседатели на обединението – Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев, както и зам.-председателят на ПГ Надежда Йорданова.

Христо Иванов изрази уважение и поздравѝ Габровски, изтъквайки, че разчита кандидатурата му като граждански дълг. Въпреки това от "Демократична България" няма да подкрепят предложеното от него правителство, защото е с мандат на ГЕРБ-СДС. "Тук сме, за да покажем добронамереност към вас. Имаме решение от всички органи, че в тази конфигурация не можем да подкрепим правителство, което няма нищо общо с вас и вашите усилия, но смятаме че е коректно да разговаряме. Ако излъчите правителство и мисията ви завърши с успех, ще бъдем отворени да работим по конкретни теми, по начина, по който работим и сега с ГЕРБ. Има теми, по които намираме общ език и това ще го развиваме, ако този парламент продължи да съществува при кабинет, воден от вас", отчете Иванов. И изброи управленските приоритети на ДБ – сигурността, върховенството на закона и подобряване на бизнес климата и модернизацията на страната.

"Да се опитаме да намалим тази радикализация, която е повече от видима и вече продължава доста време, макар и напълно да съзнавам, че това е същността на партийния живот и начинът да се мобилизират гражданите и партийните ядра. Вече е време за по-друг подход", апелира кандидат-премиерът на ГЕРБ. "Надявам се, че заявките, които давам, както и личността ми, ще бъдат отворена врата към консенсус, към повече разбирателство и повече експертност", допълни той. Според него евентуален провал на 48-ото Народно събрание да излъчи кабинет, ще е пагубно за страната, тъй като няма да има работещ парламент, който да приеме законите по Плана за възстановяване и устойчивост. Според него най-голям шанс за съставяне на правителство има с първия мандат. Именно заради това той се е съгласил да приеме номинацията. "Дори той да беше при друга политическа сила, аз пак бих се ангажирал, за да не отиваме на избори", увери кандидатът за министър-председател.

Габровски открои като свои приоритети приемането на законите по Плана за възстановяване и устойчивост и присъединяването към Шенген и еврозоната. И декларира пълна подкрепа към "Демократична България" по въпроса за съдебната реформа. "В мое лице ще срещнете само и единствено подкрепа във вашите инициативи. Законодателната реформа и антикорупционното право са приоритетите, за които аз, като гражданин, няма да правя компромис. Поемам ангажимент да търся конституционно мнозинство за сериозни промени в законодателството, касаещи правомощията и отговорностите на главния прокурор", обеща той. Стана ясно и че за членове на проектокабинета си Габровски ще привлече експерти, отдалечени от партийния живот. Очаква се съставът да стане ясен през следващите дни.

В рамките на днешния ден са обявени срещи между проф. Николай Габровски и парламентарната група на "БСП за България". Разговорът е насрочен за 11:30 часа, отново в зала "Изток". От 17:30 часа е обявен разговор с "Български възход" в зала "Запад". Останалите срещи се очаква да продължат на 9 декември, когато от най-голямата парламентарна група са планирали разговори с "Продължаваме промяната", ДПС и "Възраждане". От ПП и "Възраждане" обявиха, че няма да се срещнат с кандидат-премиера на ГЕРБ.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст