ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Депутати обвиниха служебните министри, че се крият от тях

Депутати настояха служебните министри да спазват правомощията си и да се явяват в парламентарни комисии и на парламентарен контрол. Народните представители критикуваха служебния кабинет и обвиниха министрите, че се крият от тях. Бе отправено и искане президентът Румен Радев да се яви в парламента, за да обясни действията на назначения от него кабинет.

Социалистът Иван Ченчев заяви, че министрите и служителите в министерствата не вдигат телефоните си и не съдействат на парламентарните комисии. "От служебния кабинет, който е назначен от президента, си позволяват не само да не идват на комисии, те си позволяват да не вдигат телефона на комисии, когато народни представители искат от представители на различни министерства становища по теми в комисиите. Те не вдигат телефоните си, което означава, че и министърът не им е наредил, и служебния премиер не ги контролира. Отиваме до това, че един човек контролира всички в държавата", каза той. И определи като "безпрецедентно нахалство" изявлението на служебния премиер Гълъб Донев, че изслушването му в парламента е пиар ход и сламка за удавници.

"Всеки ще ни нарича както си иска, защото ние не упражняваме конституционните си правомощия като народни представители. Ако от четири парламента, три не могат да излъчат редовен кабинет, ние за какво призоваваме от тази трибуна", репликира го Йордан Цонев от ДПС.

А Явор Божанков от БСП обяви, че от Министерството на отбраната са отказали да предоставят договори за това как са изразходвани публични средства. А след като било изпратено официално писмо, договори са бил предоставени, но в него били заличени цените, на които са сключени, и фирмите, с които са сключени. "На въпроси към министри на парламентарен контрол самите министри отказват да предоставят договори, а това е начинът да контролираме изразходването на публични средства. Днес получихме съответните договори от министър Димитър Стоянов, след като отворих договорите, установявам, че на мястото на имената на фирмите има празно място, те са заличени. Цени също няма. Те са заличени, като бял лист хартия е положен на мястото на цената, сканиран, копиран, изпратен. Тоест към момента съм получил информация, че договори има много, но не е ясно с кого са сключени и с какви цени. Имам съмнение, че условията не са много изгодни, след като министърът очевидно крие нищо. Тук проблемите са два – как се харчат публичните средства и за това, че служебен министър не отчита, той не дава отговор на Народното събрание, на българското общество и на българския народ", подчерта Божанков. Съпартиецът му Георги Свиленски съобщи, че в парламентарната транспортна комисия няма да дойде вицепремиерът, като за това няма основателни причини.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев изтъкна, че е крайно време да бъде призован президентът Радев, за да обясни защо служебните министри отказват да изпълняват своите задължения. "Всички министри подлежат на едни и същи правила на парламентарен контрол. Това дали Народно събрание е избрало редовен кабинет, или не, няма никакво отношение по това, че всички министри, както и премиерът, трябва да се отчитат в това Народно събрание. Това е в основата на това, че България е парламентарна република. Ако министрите и министър-председателят не искат да се отчитат в това Народно събрание, може би е крайно време да призовем човека, който ги назначава, да ги инструктира да се отчитат в това Народно събрание или самият той да обясни защо неговите министри и министър-председател не искат да се отчитат. Господин Радев, защо вашите министри и министър-председател се крият от Народно събрание на Република България, това е въпросът към вас днес", каза Василев.

В критиките към служебното правителство се включи и ГЕРБ. "Министърът на културата, ако може да се скрие, защото прекалено много се показва и с това нанася единствено щети на целия сектор. Между другото да ви съобщя, че е назначил Татяна Дончева, наш колега отпреди няколко Народни събрания, за член на борда на Фонд "1300 години България", което е абсолютно необяснимо. А себе си се е назначил за председател на Управителния съвет. Така че моят призив е някои министри евентуално да се покажат, но други, ако може да не се показват чак толкова много", каза Тома Биков.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст