ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Германските “Граждани на райха” са подценявани твърде дълго

Германското движение "Граждани на райха", което по същество отхвърля съществуването на държавата, е било подценявано твърде дълго, казват експерти, цитирани от ДПА.

Движението попадна в центъра на медийното внимание вчера, след като беше съобщено за полицейски акции в Германия срещу дясна екстремистка група, за която се твърди, че е искала да свали правителството.

Според прокуратурата десетките арестувани заподозрени, сред които германски военен, съдия и член на аристократично семейство, са били част от терористична организация, свързана с "Граждани на райха".

През последните години има ясни признаци, че последователите на движението са готови да използват насилие и явно са доста добре организирани, заяви Лоренц Блументалер от фондация "Амадеу Антониу", която води кампания срещу антисемитизма, расизма и десния екстремизъм.

"Но особено в средите от сферата на сигурността, тези групи често бяха осмивани и се гледаше лекомислено на огромната потенциална опасност от тях въпреки ясните предупреждения от гражданското общество", каза той.

Според германската служба за вътрешно разузнаване движението "Граждани на райха" отхвърля държавата, нейните избрани представители и цялата правна система.

Блументалер предупреди, че подценяването на движението и неговия огромен потенциал за радикализация е било грешка, която може да има сериозни последици.

Той заяви, че след като преди около шест години последовател на "Граждани на райха" е застрелял полицай, германските власти са запознали да осъзнават своята грешка и са се опитали да предприемат действия срещу движението.

По думите му обаче проблемът не може да се реши за един ден, а е необходим "цялостен подход, включващ образование, превантивна работа и последователно наказателно преследване".

Германските власти очакват в идните дни още арести и акции във връзка с крайнодясната група, която според прокуратурата е подготвяла насилствено събаряне на държавния ред в Германия, предаде Ройтерс.

"Моят опит показва, че обикновено има втора вълна арести", заяви днес вътрешният министър на провинция Тюрингия Георг Майер за "Дойчландфунк".

Той описа като безпрецедентна в съвременната история на Германия полицейската акция, при която вчера бяха задържани 25 членове и поддръжници на групата.

Началникът на федералната полиция Холгер Мюнх каза за А Ер Де , че заподозрените по случая са вече 54, а броят им може да нарасне.

По думите му при вчерашните обиски органите на реда са открили оборудване, включващо защитни жилетки, арбалети, огнестрелни оръжия и боеприпаси, а също планове за създаване на "командване за защита на родината" и доказателства за набиране на хора.

"Имаме опасна смес от хора, които следват ирационални убеждения, някои разполагащи с доста пари, други притежаващи оръжия и план да извършат нападения и да разширят своите структури", заяви той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст