И БСП отказа на Габровски подкрепа за кабинета му

Кандидатът за премиер, излъчен от ГЕРБ-СДС, проф. Николай Габровски се срещна с представители на парламентарната група на "БСП за България" в зала "Изток" на Народното събрание. Разговорите са част от опитите на ГЕРБ-СДС да намери подкрепа за съставяне на правителство и реализиране на първия проучвателен мандат. От страната на Борисовата формация на срещата присъстваха и председателят на парламентарната група Десислава Атанасова и заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев. От страната на социалистите присъстваха лидерът на левицата Корнелия Нинова, зам.-председателите на ПГ Христо Проданов и Георги Свиленски, секретарят на групата Ирена Атанасова и депутатът и зам.-председател на парламента Кристиан Вигенин.

От БСП декларираха, че няма да подкрепят проектокабинета "Габровски". "Многократно сме изразявали позицията си. Тук сме от уважение към вас и за да ви кажем три изречения: Приемете нашите уважения към вас като личност. Няма да подкрепим предложения от вас кабинет, защото го смятаме за кабинет на ГЕРБ. Имаме от години отношения и история с ГЕРБ и тя е на спорове и противоречия, затова не можем да си позволим да приемем вашата оферта", каза Нинова.

Проф. Габровски изтъкна, че е приел номинацията в опит да намали напрежението между партиите и да улесни пътя към диалог. Според него с нови парламентарни избори ще се още повече ще се засилят кризите, в които се намира страната. А това ще се отрази най-сериозно на по-уязвимите – хората с ниски доходи ще обеднеят още повече. Кандидат-премиерът очерта приоритетите, които счита за най-важни пред страната – законите по Плана за възстановяване и устойчивост, присъединяването към Шенген и еврозоната. "Твърдо заставам зад реформи, свързани с прозрачност, антикорупционни практики и правораздавателна система. България трябва да спре да кърви във финансов аспект и начинът това да се случи е да има работещо правителство. Надявам се в тези приоритети да намеря все пак някаква подкрепа, защото това е единственият начин за обществото да продължи напред", подчерта той.

Лидерът на социалистите се съгласи, че България има нужда от стабилност и редовно правителство и пожела успех на кандидата за министър-председател.

В рамките на днешния ден е обявена среща и между проф. Николай Габровски и парламентарната група на "Български възход". Разговорът е насрочен за 17:30 часа и ще се проведе в зала "Запад". Останалите срещи се очаква да продължат на 9 декември, когато от най-голямата парламентарна група са планирали разговори с "Продължаваме промяната", ДПС и "Възраждане". От ПП и "Възраждане" обявиха, че няма да се срещнат с кандидат-премиера на ГЕРБ.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST