ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Искате закони, внесете ги, за да ви ги гласуваме!

Днес (8 декември) се проведе заседание на Комисията по културата и медиите. Първа точка в дневния ред бе актуални въпроси към г-н Велислав Минеков – служебен министър на културата.  

По време на заседанието служебният министър понесе критики от депутатите в залата, включително и от Корнелия Нинова. 

Още при първия въпрос от депутата от ГЕРБ-СДС Любен Дилов относно финансирането на културно значимите организации, Минеков демонстрира арогантно поведение. Той започна отговора си с въпрос, а именно: “Как беше името на депутата?” След това припомни, че Дилов е бил няколко пъти в парламента и го пита защо той не е осъществил тези промени. 

Друг въпрос на министъра беше зададен от Тома Биков от ГЕРБ-СДС, който попита Минеков дали вече е назначил Национален експертен съвет по проекта за дигиталиация на архивите на БНТ, БНР, библиотеки и  музеи, и кой участва в него. 

Минеков заяви, че има отговор на въпроса, но отказва да отговори. Той се обоснова, като цитира публикация, в която депутатът го описва като неадекватен, подигравка, невнятен, ненормален, посмешище, некомпонентен, презиращ културата и не му пукало за същата.

Служебният министър пожела друг депутат да му зададе същия въпрос, а Биков да се извини за публикацията, която е публикувал след употребата на “чешмяна вода късно вечер”. 

След този отговор Корнелия Нинова призова председателят да се намеси, защото се намират в парламентарна република. Тя припомни на министъра, че е там да отговаря на въпроси, а вече един час хока народните представители, дава оценки и заплашва. Нинова изрази подозрение, че всички служебни министри са минали някаква школа в последния месец, защото няма един министър, който да е отишъл в парламента и да е отговорил на въпросите им. Тя отбеляза, че в момента министърът е отговорен за състоянието на културата и е там за да отговаря на въпроси, а не да дава констатации колко е тежко положението. Нинова призова министърът да бъде да сложен на място и да разбере, че се намира в парламента. Също така тя заяви, че служебният кабинет най-накрая трябва да разбере, че редовен или служебен, те трябва да се отчитат. 

От своя страна Биков припомни на Минеков, че е назначен за министър, а не е избран. И му заяви, че когато го изберат, тогава може да има малко по-високо самочувствие, но докато е назначен, трябва да се държи като такъв.  

В края на разглеждането на точка първа, Нинова заяви, че това не прилича на парламентарен контрол, а на някаква колективна сбирка за плач.

Тя обобщи какво са чули днес от Минеков по следния начин: "Констатации колко е тежко положението, нахока ни, че не сме това, за което сме изпратени тук, и че нищо не вършим, прехвърли отговорността на Народното събрание, на Министерството на образованието, на общините, на музейните работници”.

Корнелия Нинова заяви, че днес са разбрали, че на министъра му пречат законите – тези, които ги има, са лоши или изобщо липсват такива. Тя попита Минеков, той лично колко закона е внесъл в кабинета, откакто е министър и защо не е внесъл бюджет за култура за 2023 година.  

Минеков отговори на нападките, като заяви, че законите се коват в Народното събрание, а не в служебните правителства. Също се аргументира, че не е искал увеличение на бюджета, защото голяма част от него не е била използвана, а няма как да отиде при министъра на финансите и да му поиска ново финансиране при положение, че те ще върнат пари в държавния бюджет. Също такам заяви, че вече имат проект на бюджет за 2023 година.  

Нинова обощи, че Минеков е внесъл само един закон за цялото това време и му обясни какви аргументи да използва, за да получи ново финансиране. По повод обвиненията на министъра към народните представители, Нинова заяви:

"Искате закони, внесете ги, за да ви ги гласуваме!"

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст