ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ще направим каквото зависи от нас България да има правителство

Надявам се с повече дипломатичност и с повече диалог да успеем да потърсим общите допирни точки, така че да може да се излезе от тежката ситуация, в която България се намира, и по възможност да се избегнат поредните извънредни избори. Това каза издигнатият от ГЕРБ кандидат за министър-председател проф. Николай Габровски на среща с ПГ на "Български възход". 

"В интерес на възможността да се направи кабинет сме готови на разговори както в случая, както вие сте носител на първия мандат, така, ако той не е успешен, ще продължим по реда. Нашето убеждение е, че на България ѝ е необходимо правителство и ще направим каквото зависи от нас България да има такова, разбира се, при ясни условия и правила", заяви председателят на ПГ на "Български възход" Стефан Янев.

"Основните неща, около които трябва да се обединим, са няколко. На първо място – всички съзнаваме, че ако има нови предсрочни избори, ние няма да можем да усвояваме средства от Плана за възстановяване и устойчивост. Не мисля, че България е в състояние да си позволи подобни финансови загуби. Вторият важен въпрос е нашето отделяне за Шенген. Смятам, че ние не заслужаваме това, но очевидно част от задачите, които сме имали, не са изпълнени. Моето убеждение е, че това е продукт на политическата криза, а предсрочни парламентарни избори няма да помогнат за решаването ѝ. Третият приоритет е еврозоната. За мен тя е без алтернатива. Ние сме част от европейското семейство – не можем да се разделяме и да останем втора категория европейци", посочи проф. Габровски.

"Трябва да се направят много големи усилия и в областта на борбата с корупцията. Ние ще бъдем много кооперативни в посока търсене на конституционно мнозинство за по-добър контрол върху главния прокурор", отбеляза кандидатът за премиер на ГЕРБ.

"За мен най-важното е по-умереният тон, повече професионализъм. България има нужда от успкояване. Всички ние трябва да се обединим върху това, че работейки заедно, ще можем да постигнем по-добри резултати", каза още проф. Николай Габровски.

"Споделяме приоритетите, които изредихте. Трябва да помислим какъв е подходящият механизъм, който да е в състояние да сглоби правителство, което да получи подкрепа в пленарна зала и на базата на тези приоритети да започнем диалог за това как виждаме възможността за съдаване на коалиция и как тя ще бъде управлявана. Всички тези неща трябва да бъдат изяснени и да се търси съгласие от партиите, които биха подкрепили такава конструкция. Ние сме за този тип разговори и за търсене на разумни решения. Едва ли предсрочните избори са решение", коментира Стефан Янев.

По-рано днес проф. Габровски се срещна с парламентарните групи на "Демократична България" и БСП, които отказаха подкрепа за кабинета му.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст