ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Фонд „Земеделие“ изплати близо 1.6 млн. лева за зимни пръскания

По схемaта „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период” за 2022 г. са изплатени 1 597 561 лева.

Средствата са получили 2637 стопани за закупуване на продукти за растителна защита и продукти за ускоряване процесите на гниене на листата на овощните видове, които се прилагат през есента – в периода на масов листопад. Общо допустимите за подпомагане фермери са 2666.

Помощта се изплаща само за продукти за растителна защита, закупени от лица, които са търговци по смисъла на Търговският закон и притежават удостоверение за търговия с продукти за растителна защита по Закона за защита на растенията и са вписани в публичния регистър на БАБХ за разрешените за употреба продукти за растителна защита.

Финансовата подкрепа е в размер до 120 лева на хектар с ДДС.

Със схемата ще се ограничат максимално загубите на земеделците от разпространението на вредители по трайните насаждения. Утвърденият бюджет по нея за тази година е в размер на 7.4 млн. лв. и се предоставя на два етапа. Средствата за първия етап бяха разплатени през пролетта. При него стопаните получиха до 324 лв. на хектар с ДДС. До момента по помощта са разплатени 7 209 902 лева. Средствата на останалите бенефициери, които са кандидатствали по помощта, ще бъдат изплатени след приключване на всички административни проверки.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст