ГДБОП: 2500 евро за прекарването на мигрант през България

2500 евро е струвало прекарването на мигрант през България. Това е установило разследване на ГДБОП и прокуратурата, в рамките на което седем български граждани са обвинени за участие в организирана престъпна група за трафик на хора.

Какво казаха от МВР и държавното обвинение за пътя на мигрантите.
 
ГДБОП започва работа по групата още в началото на годината. През септември случаят е докладван на прокуратурата и е образувано досъдебно производство. Вчера са реализирани шест ареста – все на лица с дебели крими и съдебни досиета.  Седмият обвиняем, който е сочен и за ръководител на групата, се оказал в затвора по дело за наркотици.

Дори и от там обаче той координирал групата. За което получавал значителна част от сумата от 2 500 евро, колкото трябвало да плати всеки мигрант, стана ясно от думите на зам.-шефа на ГДБОП Людмил Николов.

"Над 500 евро от тази сума е оставала лично за него след като се разплати с останалите участници в организираната престъпна група", поясни той.

Мъжът бил подпомаган и от роднините си. "В чиито жилища бяха открити големи суми пари", уточни Николов.

Мигрантите, главно от Мароко, Сирия и Афганистан, били поемани от границата с Турция. След известен престой в Бургас, Пловдив или Пазарджик, били откарвани в София. След престой и там – изпращани на границата със Сърбия, описа пътя на мигрантите заместник- градския прокурор на София Христо Кръстев.

"Имало е хора, които са имали специалните знания, умения и познания откъде могат да минат хората през границата с република Турция и съответно откъде могат да излязат от България в република Сърбия", посочи той.

"Това са организатори на престъпната дейност на лица, които се занимават с транспортиране, настаняване, изхранване, превеждане през границата по някакъв начин, набиране на шофьори", допълни го  Людмил Николов.

В периода, в който групата е била контролирана, са били предотвратени 16 отделни опита за превозване на мигранти.

На 15 души са повдигни обвинения за подпомагане на дейността ѝ.

Прокуратурата ще иска постоянен арест за членовете на групата за трафик на мигранти.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *