ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

КНСБ: Средно 0.3 пункта расте инфлацията при приемане на еврото

„През последните 25 години Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) е системен, последователен и неотклоняващ се привърженик на евроинтеграцията и еврозоната.“

Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на пресконференцията „България в еврозоната – предимства и възможности“. 

Димитров обясни, че най-големите страхове на хората са, че в момента доходите ни са 52% от средноевропейските и затова мнението на синдикатите в този дебат е толкова важно, защото те малко или много отразяват позицията на работещите в България. 

Пламен Димитров подчерта, че доходите нарастват през последните години с изключение на последната. Той обясни, че това очертава ясен проблем, който налива допълнително вода в мелницата на всички скептици за влизането ни в еврозоната.

Президентът на КНСБ коментира данните на Евростат, според които след присъединяването към еврозоната средно инфлацията във всяка една нова страна членка се покачва с 0.3 процентни пункта.

"Ако на хората се каже, че няма да има инфлация, няма да е вярно", подчерта Димитров и отбеляза, че при някои стоки тя дори ще е по-голяма от 0.3% – кафето и минералната вода, например, ще поскъпнат повече. 

Димитров уточни и че при всички страни, присъединили се към еврозоната, и най-вече при балтийските страни – за разлика от държавите от Централна и Източна Европа, които са извън нея, има сериозно развитие и ръст в доходите. Той отбеляза, че това е особено видимо при две от балтийските държави, които също, подобно на България, са били във валутен борд. Според Димитров влизането в ерозоната ще даде тласък на доходите и ще стимулира конкурентоспособността.

Димитров също коментира и минималната работна заплата и разговорите в момента за увеличаването й в България, като подчерта, че в еврозоната няма държава с минимална заплата под 500 евро. Така той индиректно намекна на управляващите, че преди да станем членове на еврозоната, първо ще трябва да повишим доходите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст