Министри, банкери, индустриалци – за предимствата на еврозоната

България в еврозоната – предимства и възможности.

Под този надслов от 9.00 часа, днес, 9 декември, в Sofia event center ще се открие бизнес конференция.

На нея ще участват експерти и политици, които обещават разговорът за еврото да бъде честен, аргументиран и открит.

Организаторите на конференцията – Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия – защитават позицията, че присъединяването на България към единната европейска валута е национално усилие, за което са нужни обществена енергия, подкрепа и обединение.

За тях най-важното в процеса е доверието на българските граждани в еврото, а то може да бъде изградено само в открит диалог с институциите, политическите партии и европейските ни партньори.

Ето защо те са поканили на разговор експертите, които да разкажат пред всички тях за предимствата и възможностите пред България.

Специални участници в конференцията ще бъдат вицепрезидентът Илияна Йотова, управителят на Българска народна банка Димитър Радев, директорът на Европейския департамент в МВФ Алфред Камeр, управителят и председател на УС на Словенската банка Бостян Васле.

Конференцията, която може да бъде проследена и онлайн, е разделена на четири панела.

Откриващият панел ще бъде модериран от Илия Лингорски, член на Управителния съвет на БНБ. В него своята позицията за предимствата и възможностите на еврото ще изразят вицепрезидентът Илияна Йотова, заместник министър-председателят по управлението на европейските средства Атанас Пеканов, министърът на финансите Росица Велкова-Желева и управителят на БНБ – Димитър Радев.

Първият панел е озаглавен „Приемане на еврото – подходящ опит и път напред“. В него ще участват директорът на Европейския департамент в МВФ Алфред Камeр, управителят и председател на УС на Словенската банка Бостян Васле, директорът на финансовите пазари на Нидерландската национална банка Ерд Хубен и заместник-управителят на Хърватската национална банка Михаел Фауленд. Водещ на дискусията ще бъде гуверньорът на БНБ – Димитър Радев.

Вторият панел, който ще премине под надслов „Еврозоната – перспективи за финансова стабилност и икономически растеж“ ще включва позициите на няколко бивши министри. Първи ще говори Владислав Горанов, бивш министър на финансите в периода 2014-2020 г., след него своя анализ ще предложи Пламен Орешарски, бивш министър-председател в периода 2013-2014 и бивш министър на финансите от 2005 г. до 2009 година. Мнение по темата ще изразят народният представител Драгомир Стойнев, бивш министър на икономиката и енергетиката за 2013 г. и 2014 г., Милен Велчев, бивш министър на финансите от 2001 г. до 2005 г. и неговият заместник-министър по онова време – Любомир Дацов. В този панел своята позиция ще изложи и председателят на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев.

Модератор на дискусията ще е Николай Василев, управляващ партньор на "Експат Капитал", бивш вицепремиер и министър на икономиката в периода от 2001-2003 година.

Третият панел, който ще бъде модериран от София Касидова, ръководител на екип за стратегическо развитие, пазари и икономически анализи в ББР, и бивш зам.-министър на икономиката  в периода 2001-2003 година, ще е посветен на темата „Еврозоната – увеличаване на доходите и ползите за бизнеса“.

В него ще участват изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия Бойко Таков, изпълнителният директор и член на УС на КРИБ Eвгений Иванов, председателят на нa Cъвета на директорите нa „Mинcтpoй Xoлдинг“ AД и пpeдceдaтeл нa Бългapcĸaтa миннo-гeoлoжĸa ĸaмapa Николай Вълканов, председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова, президентът на КНСБ – Пламен Димитров и изпълнителния директор на Пощенска банка – Петя Димитрова.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST