Не цигарите са големият враг за здравето на българина

Тютюнопушенето е вреден порок, който струва много скъпо и на пушачите, и на здравната система. Но също така, този порок е най-лесен за атакуване. Когато трябва да се правят "здравословни" промени, първи на мушката са пушачите. Друг е въпросът, че има много по-големи вредители. 

В четвъртък (8 декември) служебният кабинет реши от 1 март 2023 г. да започне поетапно повишение на акциза на цигарите и на тютюневи изделия, включително и на електронните цигари. Министрите одобриха и схемата, по която това ще става и през следващите четири години. Тези акцизи не са променяни от 2018 г., въпреки че миналата година Министерството на финансите беше предложило вдигане на акциза от 1 юли 2022-а. Това предложение не бе прието от депутатите, защото  не се разбраха колко време е нужно на бизнеса да определи новите цени и да се снабди с нови бандероли. Сега минималният акциз за цигарите – 177 лв. за 1000 къса, ще стане 185.5 лв., а кутията ще поскъпне с 20-30 стотинки.  През 2024 г. акцизът вече ще е 194 лв. на 1000 къса, през 2025 г. – 202 лв., а през 2026 г. – 211 лева. С други думи,

през следващите четири години ще поскъпне с 2-3 лв.

Няма нужда да обясняваме колко вредно е пушенето. Ако трябва да цитираме отново черната хроника, до голяма степен увеличаването на смъртните случаи поради рак на белите дробове или инфаркт на миокарда се дължи на пушенето. На тази основа бившият финансов министър Асен Василев заяви по повод приетото решение, че най-важната задача на този парламент е да ограничи тютюнопушенето. А това е възможно по два начина – вдигане на акциза и забрана на "цигарените" реклами. По този повод Любен Дилов от ГЕРБ-СДС справедливо коментира, че храните, съдържащи голямо количество захар, също са вредни.

"Каква е щетата от злоупотребата със захарни изделия спрямо щетата от злоупотребата с тютюнопушене? Защо не обложим една вафла? Нали сме много загрижени за общественото здраве? В крайна сметка аз, ако искам да съкратя живота си без да преча на останалите, не ми пречете, още повече при перспективата да го прекарам с някой от вас", коментира той.

Преди повече от година, той бе направил още по-ироничен коментар по повод правото на човек да пуши, въпреки че осъзнава, колко е вредно.

„Ако не беше страстна пушачка, превърнала се в син ангел, днес Марлене Дитрих щеше да навърши 120 години! Пушачи, помнете я! Един ден пушачите ще се обединим и страшно ще отмъстим за всички унижения, на които сме подложени през последните десетилетия!“, пошегува се Дилов.

Към вредата за здравето от вафлите бих добавила всички вредни „бързи закуски“,

благодарение на които всяко трето дете е със затлъстяване.

Не трябва да подминаваме и некачествения алкохол, който – странно защо – никой не смята за вреден. Също като опасните добавки и протеини, които фитнес маниаците и бодибилдърите поемат в неограничени количества.

А какво да кажем за необмислените бързи кредити, които със сигурност съкращават живота на хората? Ами за хазарта, пълните с нитрати зеленчуци, млечните продукти, които не се развалят със седмици и месеци, отровните газирани напитки и всички подобни "такива", преливащи от странни подсладители?

Вредни са част от българските политици, защото от препирните им получаваш единствено силно главоболие, което от един момент нататък си става хронично. Вредно е и управлението ни, което заради поредния провал, като например отказа за Шенген, отново твърди, че другите са ни виновни. А най-вредни от всичко са корупцията и лакомията.

Изброените със сигурност са причинили много повече болести и смъртни случаи от цигарите. Така че колкото и да са вредни, дали цигарите са най-опасни за здравето ни? И защо не се замислим по този въпрос като умни и рационално мислещи люде?

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст