ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

От БСП се ядосаха, че парламентът ще гласува оръжията за Украйна

В началото на пленарното заседание председателстващият Росен Желязков от ГЕРБ предложи като първа и втора точки в дневния ред да влязат проект на решение за оказване на военна и военнотехническа подкрепа за Украйна с вносител Министерския съвет и Законопроект за ратифициране на споразумението между Министерството на отбраната на България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. "За" гласуваха 155 депутати, 46 бяха против. Обсъждането ще бъде на закрито заседание, тъй като в приложението на всеки един от двата проекта се съдържа класифицирана информация.

Включването на двете точки разгневи депутатите "БСП за България". Те поискаха прегласуване и възразиха срещу начина, по който двете теми са били вкарани в дневния ред. "Коя е спешността, която ви кара да включите в пленарната зала военната подкрепа за Украйна. Превръщаме се в Генщаб на отбраната, а не Народно събрание? Това ли е най-важното нещо за страната ни, когато за Шенген имаме голям проблем", попита социалистът Борислав Гуцанов. "Дори 24 часа не можете да работите за страната си. Единственото е да изпълнявате определени поръчки. Да го направим така, както се полага – другата седмица, на закрито заседание, а не силово да използвате правилника и да го вкарате в дневния ред днес", предложи той. "Няма смисъл да наритвате Народното събрание в петък сутринта със сила, натиск, грубо налагане на точка, без да дадете възможност да се обсъди – без председателски съвет. А безплатните учебници остават за някога в бъдеще време", възрази и Георги Свиленски. От името на парламентарната група на левицата Свиленски поиска 30 минути почивка преди прегласуването на дневния ред и заседание на председателския съвет. Росен Желязков обясни, че прекъсване не може да даде в момента, тъй като депутатите вече са в процедура на прегласуване. 

Гуцанов призова Желязков да преосмисли и да оттегли точката от дневния ред. Последваха редица процедури от страна на левицата, депутатите от групата предлагаха други точки от седмичната програма, които не са обсъдени до момента, да минат на първо място днес. Предложенията им бяха отхвърлени след гласуване и прегласуване.

"Видяхте ли докъде стигнахме? Народното събрание  да си отмени програмата заради точките за военната помощ. Казахте, че за вас е най-важно – да изпратите самолетите с оръжието за Украйна, лъсна лицето на "коалицията на войната", коментира Свиленски. "Г-н Габровски трябва още днес на върне мандата и да каже аз имам едно единствено условие – да изпратя оръжие в Украйна", обърна се той към ГЕРБ.

Иван Ченчев поиска всички отговорни институции, които имат отношение към темата, да присъстват при дебата по двете точки в пленарната зала, за да се се вземе информирано решение. Затова той настоя президентът Румен Радев да бъде поканен в пленарната зала.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов призова председателстващия заседанието да не допуска безотговорни твърдения, че някой ще вкара България във война, както и да не допуска антиевропейска риторика. "Абсолютно безотговорно поведение", обърна се към Желязков той. "Ако има "коалиция на войната", разбирам, че искате с "Възраждане" да се представите за "коалиция на русский мир", коментира той поведението на БСП.

Малко по-късно от левицата настояха служебният министър на отбраната Димитър Стоянов да разсекрети списъка на оръжията, които предоставяме на Украйна. За това призова на брифинг в парламента лидерът на партията Корнелия Нинова. "Случващото се от сутринта в парламента е безпрецедентно и скандално", смята Нинова. Тя допълни, че темата не е била обсъждана на председателски съвет. От БСП призоваха президентът Румен Радев, като главнокомандващ на Българската армия, също да дойде в Народното събрание и да присъства на решението. "Едва ли това е най-важното решение, което трябва да вземе Народното събрание сега. Отпаднаха много по-важни точки, свързани с доходите, безплатните учебници, бюджетните закони", каза още соцлидерката. "Това е перфектен пример за политическо лицемерие. ГЕРБ, "Демократична България", "Продължаваме Промяната", "Български възход" и ДПС, които подкрепят това решение, оформиха коалиция на войната", подчерта Нинова.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст