Парламентът гласува военната помощ за Украйна

Народното събрание прие решението за предоставяне на военна и военнотехническа помощ на Украйна по секретен списък. 148 депутати гласуваха “за”, 46 – “против” и един от “Продължаваме промяната” се е въздържал. Изпращането на военна помощ беше подкрепено от парламентарните групи на ПП, ГЕРБ-СДС, “Демократична България“, ДПС и “Български възход”. От БСП и “Възраждане” не подкрепиха решението. България подготви помощ с леко стрелково оръжие и боеприпаси, като според служебния министър на отбраната министър Димитър Стоянов тя отговаря на необходимостта на Украйна. България обаче отказа да изпрати самолети и зенитени комплекси C-300, oт каквито Украйна най-много се нуждае.

Още в самото начало на обсъждането депутатите се скараха, което не беше неочаквано. Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов каза, че въпросът за предоставянето на българско оръжие за Украйна е принципен. “С тези свои действия тук евроатлантическата тълпа ще засили още повече антиевропейските усещания на българите. Не забравяйте, че някой ден ще ви се наложи да плащате за тези решения”, подчерта той.

Разправиите прераснаха в скандал около класифицираната информация. Депутати от БСП излъчиха с телефоните си на живо в социалните мрежи закритото заседание на парламента, на което се обсъждаше секретния списък с оръжие, което България ще предостави на Киев. Председателстващият Росен Желязков от ГЕРБ неколкократно предупреди депутатите да не разгласяват класифицирана информация през телефоните си, но те контрираха, че просто си държат устройствата в ръка. Един от излъчващите беше народният представител Бойко Клечков, който по късно бе наказан с порицание. В крайна сметка от “Възраждане” поискаха дебатите незабавно да бъдат прекъснати и заседанието да бъде открито. Предложението им бе прието и беше решено заседанието да продължи пред камерите. Документите с гриф “поверително” обаче не бяха прочетени.

В същото време на брифинг в Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова настоя служебният министър на отбраната Димитър Стоянов да разсекрети списъка на оръжията, които предоставяме на Украйна. “Случващото се от сутринта в парламента е безпрецедентно и скандално”, смята Нинова. Тя допълни, че темата не е била обсъждана на председателски съвет. От левицата призоваха президентът Румен Радев, като главнокомандващ на Българската армия, също да дойде в Народното събрание и да присъства на решението. 

От парламентарната трибуна Стоян Михалев от ДБ съобщи, че тяхната парламентарна група ще подкрепи решението. “Ние трябва като хора да подпомогнем тези изтерзани и измъчени хора, които бяха атакувани от агресивна държава. Ние ще подкрепим това решение, защото това оръжие е ценно за тях. Това е малко оръжие, така обаче ние показваме за първи път, че сме част от цивилизования свят. С това решение стъпваме на картата на цивилизования свят”, категоричен е той.

Борислав Гуцанов от БСП отвърна на Михалев с думите, че е много странно, когато хора като него правят изказвания кое е много и кое е малко. “Винаги сме били част от цивилизования свят, да не само тези 18%, които са част от англосаксонския свят, да са част от цивилизацията? Такова разсъждение от народен представител не буди нищо добро”, отчете той и добави, че никога оръжието не е довело до нищо добро. А Михалев не му остана длъжен: Народното събрание не е изпълнителна власт, изтъкна той и допълвайки, че експертите са си свършили работата и са преценили какво въоръжение можем да дадем. “Народните представители имат правото да се произнесат”, категоричен е той.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова народните представители да не употребяват темата за тясно партийни политически интереси. “Неведнъж сме споделяли от тази трибуна, че ние трябва да бъдем лоялни, но освен лоялни и достойни членове в съюзите, в които членуваме, а именно Европейския съюз и НАТО, естествено като отстояваме нашите национални интереси”, каза той.

Най-голямо впечатление направи изказването от парламентарната трибуна на социалиста Явор Божанков, чиято позиция крайно се противопоставя на официалната позиция на БСП и на мнението на соцлидерката Корнелия Нинова. Божанков заяви, че Русия е агресор и тя няма да спечели войната в Украйна. Дори съседна Северна Македония изпрати оръжие, припомни той. 

“От едната страна са само диктаторски държави, а от другата – демократични. Не бива да се плашат хората, че ако дадем оръжия на Украйна, страната ни ще бъде включена във войната. Ще бъде лицемерно да искаме участие в програмите за възстановяване и да мълчим когато се извършва геноцид. Аз съм убеден в своята позиция с ясно съзнание какви последствия може да има за мен, но съм убеден, че ще се носи отговорност и Русия няма да спечели тази война. Няма общо историческата благодарност и отношение с руската култура с това, че Русия нападна Украйна. Делението на цивилизован и нецивилизован свят е истинско. От една страна има диктаторски режими като Беларус и Русия, от другата страна е демократичният свят. Ще бъде лицемерно да сме част програмите за развитие, когато се получават пари, но не и когато народ е подложен на системна агресия, когато хора в Украйна са подложени на системен тормоз“, смята депутатът от БСП. Според него много български граждани са объркани по темата. “Дори президентът Радев каза, че Русия ще спечели тази война. Много сайтове на руската пропаганда казват същото нещо, но девет месеца това не е е очевидно“, припомни Божанков.

На трибуната излезе Стоян Таслаков от “Възраждане” който се обърна към младия социалист с думите: “Следващият път дано не ви изпратят по-далеч от кактусите” (вероятно Таслаков имаше предвид това, че Божанков за кратко не присъстваше на пленарните заседания, а в последствие стана ясно, че е бил в САЩ). Редно е да се припомни, че депутатът от левицата не за пръв път е контра на БСП по особено важни теми. Той не участва и в първото гласуване за даване на оръжия за Украйна. Той не участва и в гласуването в правната комисия, при което бе дадена зелена светлина за измененията в Изборния кодекс за връщането на хартиената бюлетина. 

“БСП е партия с различни мнения. Това го има във всички партии – при нас е Явор Божанков, а в “Продължаваме промяната” е Асен Василев и в това няма нищо лошо, Рано или късно в Украйна ще има мир и той ще бъде наложен с дипломатически преговори”, каза от трибуната Нинова след изказването на Божанков.

Христо Гаджев от ГЕРБ поздрави Явор Божанков за позицията, която той е заел. “Малко по-рано днес се каза, тук всички партии са за мир, но тук има партии, които са за русский мир, радвам се, че от БСП има хора, които не са за русский мир, а за мир по принцип”, подчерта той.

По-късно Законопроект за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси, подкрепи мнозинството в парламента на първо четене. “За” гласуваха 130 депутати, а “против” – 36. Беше прието и предложение срокът между първо и второ четене на законопроекта да бъде съкратен на три дни. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *