ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

След срещата с проф. Габровски ДПС са готови за нови разговори

"В страната има много проблеми. За да има кабинет, трябва да има яснота какво ще прави този кабинет." Това заяви председателят на парламентарната група на ДПС и лидер на партията Мустафа Карадайъ по време на среща с кандидата за министър-председател на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски. 

„Радваме се да чуем, че на политическия терен трябва да се търси нормалността. За нас от ДПС това не е чужда тема. Нормалността минава задължително през диалог“, посочи лидерът на ДПС. 

Според Карадайъ вече години наред в България са наблюдават "ултиматуми и отказ от разговори“, а не желаният политически диалог, който, по думите му, е необходим на страната ни. 

От ДПС поискаха да чуят още целите, приоритетите и персоналния състав на едно евентуално правителство, което би могло да се реализира с първия мандат и да работи по определени приоритети. Като важни теми Карадайъ посочи доходите, борбата с инфлацията, енергийната сигурност, приемането ни в еврозоната, работата по Плана за възстановяване и устойчивост и други. 

От своя страна проф. Габровски заяви: "Задачата, с която съм натоварен, е доста тежка в тази политическа ситуация. Желанието ми е, ако успеем да изградим екип от професионалисти без ярка политическа окраска, които да могат да преведат България през тези критични месеци, да избегнем влизането в нов цикъл на предсрочни избори. Защото, ако сега не съставим правителство, има опасност от следващи и по-следващи избори", каза проф. Габровски.

"Ако има нови извънредни избори, ще изгубим парите по Плана за възстановяване и устойчивост, а и нови избори са ясен знак, че няма да са последните за годината", добави още кандидатът за премиер на ГЕРБ.

Относно Еврозоната и Шенген Карадайъ коментира, че с честата смяна на правителства и отказа от диалог стигаме до този момент на отказ от присъединяване сега. "По ПВУ има едни 60 млрд., които стоят за България, но не е ясно дали ще ги вземем, защото не сме си написали домашното. Ние трябва да положим максимум усилия по какъв начин българските политически партии, властта в България и българската дипломация ще си свършат работата, за да докараме европейските средства до българските граждани. На последната ни предизборна кампания ние казахме, че ни очаква тежка зима, затова трябва да пресечем инфлацията до възможната степен, което ще стане със запазване на работните места и справянето с безработицата. До декември тази година трябваше да са договорени оперативните програми за лятото на 2023 г. и да бъдат разписани вече мерките по ПВУ. Всички тези приоритети изложени от вас, ние работим по тях от години”, заяви още Карадайъ.

От своя страна пък проф. Габровски заяви, че ако страната ни продължи да се върти в спиралата от избори, няма как да вземем тези 60 млрд. лева, нито да влезем в Шенген, защото проблемът там бил липсата на доверие към страната ни. "Няма как, ако няма диалог и конструктивност, ако няма работещ парламент и правителство, това доверие да се изгради”, допълни още той. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст