ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Тръбопровод за зелен водород ще свързва Испания и Франция

Тръбопроводът за зелен водород, който трябва да свърже Испания с Франция, ще струва 2,5 милиарда евро, половината от които ще бъдат осигурени от фондове на ЕС, заяви испанският премиер Педро Санчес, цитиран от Ройтерс. Капацитетът на тръбата ще бъде 2 милиона тона годишно.

На среща в Аликанте с участието на френския президент Еманюел Макрон, премиера на Португалия Антониу Коща и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен Санчес посочи, че тръбопроводът, който трябва да започне да работи в края на десетилетието, ще засили енергийната сигурност и самостоятелност на ЕС.

Средствата от ЕС ще дойдат чрез инструмента "Кънектинг Юръп" (Connecting Europe). Предвижда се и изграждането на нова връзка между Португалия и Испания на стойност 350 милиона евро. Лайен изтъкна, че проектът може да бъде финансиран с европейски средства.

Подводната секция на тръбата е известна като "БарМар" (BarMar), докато целият тръбопровод, свързващ Португалия, Испания и Франция, носи названието Ейч 2 Мед (H2MED), посочват испанските власти. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст