Южна Европа иска промени на плана за газовия таван

Лидерите на южноевропейските държави настояват предложението за лимит на цената на природния газ да бъде ревизирано. Това е поредното доказателство за растящото разделение между партньорите от Стария континент в хода на битката им за справяне с енергийната криза.  

Държавните ръководители на девет средиземноморски страни, включително Франция, Испания и Гърция, ще работят за таван, който ограичава ефективно ценовите скокове, коментира за репортери испанският премиер Педро Санчес по време на срещата им в испанския град Аликанте на 9 декември. В нея участваха също и премиери и високопоставени представители на правителствата на Италия, Малта, Кипър, Словения, Хърватия и Португалия. Както и председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел.  

"Това предложение, според нас, изисква корекции и ние се споразумяхме да работим заедно в тази посока, така че извънредният съвет по енергетика през идната седмица да може да приеме таван на газовите цени, който е динамчен и наистина ефективен", каза Санчес след съвещанието. 

А министърът на външните работи и вицепремиер на Италия – Антонио Таяни – подчерта, че страната му е готова да стане енергиен център и поиска "силен и обединен отговор по въпроса за механизма на ценовия газов лимит" на Европейския съвет на 15 декември.

Испания, която успя да свали цените на енергията със собствен таван в сила до края на май 2023-а, определя оригиналното предложение на Брюксел като подигравка. И други държави подкрепят Мадрид за отхвърляне на плана. Докато страните на северозапад, водени от Германия и Нидерландия, продължават да предупреждават, че прекалено стриктен лимит ще застраши газовите доставки за блока.

Френският президент Еманюел Макрон заяви по време на съвместната пресконференция, че лидерите са постигнали "истинско съгласуване на мненията си за гарантиране на газова сигурност и спад на газовите котировки". Макрон се надява на споразумение на следващата среща на министрите на енергетиката на ЕС на 13 декември, "така че да има набор от техническите мерки, който да даде възможност да се избегнат прекалено високи колебания на енергийните цени, в частност на природния газ, и да се предотвратят спекулации" за синьото гориво.

Междувременно, държавите от Европейския съюз провеждат извънредни преговори на 10 декември в опит да сключат сделка преди 13 декември, но разногласията остават. Чешката република, която е ротационен председател на блока, предлага втори компромис за по-широк ценови таван: прагът за интервенции да се понижи до 220 евро за мегаватчас, ако котировките са надхвърляли това равнище в продължение на пет дни за едномесечните контрати на газовия хъб TTF в Нидерландия и са били също с 35 евро по-високи от референтната цена на втечнения природен газ.  вместо предложените от ЕК през миналия месец 275 евро за мегаватчас. Предложението на ЕК от миналия месец е за лимит от 275 евро за мегаватчас.

12 от 27-е страни членки на общността обаче искат още по-нисък таван. Между тях са Белгия, България, Хърватия, Гърция, Италия, Латвия, Литва, Малта, Полша, Румъния, Словения и Словакия. За Испания той също е прекалено висок, за да е ефективен. Мадрид предлага плаващ лимит, свързан с ценови индекс или с кошница от индекси, отговарящи на пазарните движения. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST