ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Още не са ни хванали, но се притеснявам за фискалната дисциплина

Министерски съвет пресконференция за еврозоната Владислав Горанов

Тази седмица ще остане в хрониките на историците, описващи пътя на България към еврозоната с мащабната бизнес конференция в Sofia event center, която мина под надслов "България в еврозоната – предимства и възможности".

"Във всеки един момент, в който държавата изпадне в криза, основните фундаменти се разпадат и затова изпуснахме момента да се движим със същата стъпка, с която го правят нашите колеги от Хърватия. Ние почнахме една година преди тях и дадох на министъра на финансите на Хърватия Здравко Марич папката си, за да препише писмото за намерение през 2018 година."

Това призна по време на конференцията бившият финансов министър Владислав Горанов. Той добави, че би искал да се спре на политическия контекст днес и по-конкретно поясни:

"Чухме да се казва, че влизането в еврозоната е политически процес, който носи своите икономически аргументи и резултати. Но кое е важно от политическия контекст? Част от ценностната система, свързана с това, което ни хвалят, започна да се пропуква. Хвалеха ни заради фискалната дисциплина, но започвам да се притеснявам, че това вече не е така. Но още не са ни хванали…"

След това Горанов поясни, че бившите финансови министри носят политическа отговорност затова да се опитат да възстановят нормалния диалог в обществото по отношение на това какво трябва да е отношението на политиците към парите на данъкоплатците и в каква пропорция то трябва да се развива.

"Защото много трудно – с много усилия и скандали – сме постигнали този динамичен статистически ред, с който можем да се похвалим през последните 20 години. Той идва такъв след един световен провал – 25 години преди това се наложи България да се лиши от монетарната си политика, защото се оказа, че не може да я прави и затова въведохме Валутния борд. За съжаление, все още не е измислен политически борд", поясни Горанов и изрази надежда темата за еврото да е една от обединяващите в българското общество и заради това по нея да се постигне съществен успех.

Той отчете, че, движейки се по пътя към еврозоната, България е извършила редица реформи, които продължават да се развиват и да подобряват качествата на държавното управление.

"Затова, колкото по-бързо успеем да се присъединим към еврозоната, толкова по-бързо – близо 26 години след въвеждането на Валутния борд у нас, ще започнем да участваме в правенето на монетарната си политика. Така че нека да си върнем монетарната политика в България!" призова в заключение Владислав Горанов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст