ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Росен Христов: Осигурили сме газ за зимата

Росен Христов

България дължи около 10 млн. долара за газ, който е доставен и не сме платили, заяви служебният министър на енергетиката. 

Осигурили  сме газ за зимния период, съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов пред bTV.  „Имаме оферти, в момента преговаряме за цена. Ако успеем да осигурим допълнителни количества на по-евтина цена, ще намалим черпенето от Чирен, което ще ни позволи да поддържаме цената по-ниска и това количество газ да остане за резерв“, посочи той. Росен Христов добави, че в момента текат оценките на офертите, които са за средносрочни доставки. 

Работим с юристи по всички казуси, свързани с договора с „Газпром“ – както за наши претенции, така и отговор на ответни претенции от тяхна страна, посочи още той. „Тук е важно да се каже, че този въпрос колкото повече се коментира и политизира, толкова повече отслабва нашата позиция, защото изтича информация“, коментира министърът на енергетиката. Според него за периода, в който доставките от Русия са спрени, е купуван газ на значително по-висока цена. Това се оценява поради обемите на стотици милиони, въпросът е оттук нататък да не се правят грешки и да няма необмислени и непрофесионални решения, за да нямаме такива ситуации, отбеляза Росен Христов. 

Той обясни, че България дължи около 10 млн. долара за газ, който е доставен и не сме платили. Трябва да се намери цялостно решение, така че нашите интереси да са защитени, заяви служебният министър на енергетиката. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст