ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Гешев обнадежден от взаимодействието на МВР и прокуратурата

Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев също оцени операция “Бяло” като успешна. Налице са първите данни за сериозни успехи на започналата преди седмица акция срещу наркоразпространението, каза главният прокурор Иван Гешев в Благоевград.

Според него проблемът с наркоразпространението е голям предвид действията на един предишен министър на вътрешните работи, който в някаква степен е блокирал съвместната работа на МВР и прокуратурата. Гешев допълни, че двете институции са като “скачени съдове” – без МВР да разкрие престъпление, прокурорът няма как да повдигне обвинение и да внесе в съда обвинителен акт.

Обвинител №1 използва трибуната за пореден път в опитите си да представи закритата Специализирана прокуратура цялата в бяло. Тя беше най-ефективният инструмент за борба с организираната престъпност, а унищожаването ѝ е връщане към модел, който е отпреди 12 години и е доказан като неефективен от европейските партньори, заяви той. “Виждаме резултатите, които са към момента, а това са наркотици, които заливат нашите улици и тровят нашите деца”, допълни Гешев.

Въпреки това главният прокурор изрази надежда, че с настоящото ръководство на МВР и прогресът, който вижда при взаимодействието между министерството и прокуратурата, може да се решат голяма част от проблемите.

Той коментира пред журналисти и акцията в Горна Оряховица, при която са задържани рекордни количества дози марихуана.

По думите му става въпрос за организирана престъпна група, а задържаните количества “не са попаднали при нашите деца, при шофьори”. От МВР вече уточниха, че при операцията са разкрити 200 кг суха маса марихуана и са задържани шестима души. Те са разпространявали наркотиците в района на училища в Горна Оряховица и Лясковец. Установените количества са намерени в частен дом в село Джулюница.

Обвинител №1 е в Благоевград по покана на Общинския съвет по наркотични вещества в града, във връзка с връчване на наградите “Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж”, която е в памет на италианския магистрат Джовани Фалконе. Наградите се връчват на отличени в едноименния конкурс магистрати и полицаи. Преди началото на церемонията той пожела на всички прокурори, съдии, следователи и полицаи да бъдат единни, тъй като са от една и съща страна в борбата с престъпността.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст