ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Японската „Шимано“ окрупнява мрежата от дистрибутори

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК)

През последните години велосипедите станаха едно от най-предпочитаните алтернативни средства за превоз на товари и за разходка. Производителите отчитат ръст на производството – и на стандартни, и на електрически, велосипеди. Разширява се и търговията с тях.  

Японската Shimano, която е мултинационален производител на велосипедни компоненти, обяви плановете си за концентрация на дистрибуторите си в няколко европейски страни.

Това ще се случи чрез „Шимано Юръп“ – Нидерландия. Компанията е заявила своето намерение да придобие едноличен контрол чрез косвено придобиване на 51% от дяловете на „БГ- ЮроТрейд“ ЕООД, България, „Ром-ЕуроТрейд“ СРЛ, Румъния, „ЕуроТрейд“ Лтд, Гърция и „СиЕс-ЕуроТрейд“ ДОО, Словения, и да придобие косвено 26.01% от дяловете на „СБМ – ЕуроТрейд“ ДОО, Сърбия (всички заедно, “ЕуроТрейд”). Това обявиха от Комисията за защита на конкуренцията.

Групата „Шимано“ е активна в България на пазара на продажба на велосипедни компоненти на производители на оригинално оборудване и на пазара за продажба на велосипедни компоненти на търговци на едро.

Дейността на „ЕуроТрейд“ у нас е свързана с пазара на продажба на велосипедни компоненти и други свързани с велосипеди продукти на търговци на дребно, пазара на продажба на велосипеди на търговци на дребно и, само като дистрибутор на продукти на групата „Шимано“ – на пазара на продажба на велосипедни компоненти на производители на оригинално оборудване.

Очаква се сделката да окаже въздействие върху пазара на продажба на велосипедни компоненти и други свързани с велосипеди продукти на търговци на дребно, коментираха от кандидат-купувача „Шимано Юръп“.

Искането е комисията да извърши оценка на концентрацията и да се произнесе с решение, като безусловно разреши концентрацията и постанови незабавно изпълнение.

В тази връзка всяко трето заинтересовано лице може да представи информация или да изрази своето писмено становище относно сделката и въздействието, което тя може да окаже върху ефективната конкуренция на съответния пазар в страната.

Съобщението е изготвено от „Шимано Юръп“, като комисията си запазва правото да се произнесе с окончателно решение след извършването на цялостна оценка на нотифицираната сделка, уточниха от регулатора.

„БГ-ЮроТрейд“ ЕООД – София е специализирано във внос и търговия на едро с велосипеди, резервни части и аксесоари за велосипеди, търговия с всякакъв вид спортни стоки. Едноличен собственик на капитала е „Ром-ЕуроТрейд” СРЛ.

Фирмата „БГ-ЮроТрейд“ е създадена през 2013 с цел ексклузивна дистрибуция на велосипедни компоненти и аксесоари Shimano за територията на България. В допълнение на Shimano, компанията поддържа и дистрибутира PRO, Pearl Izumi, Lazer, Bikefitting, както и много други ключови брандове във велосипедния бизнес.

Shimano е създадена през 1921 г. от Shozaburo Shimano в град Сакай, Осака, Япония. Компанията е мултинационален производител на велосипедни компоненти, риболовни принадлежности и оборудване за гребане. Първият продукт на Shimano е венец за свободен ход. В днешно време продуктите на Shimano включват задвижващи системи, всички видове спирачки, капли и педали за всяка категория велосипеди. Shimano също така предлага обувки, очила и дрехи за колоездене.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст