В комисията по отбрана ще обсъдят на второ четене военната помощ за Украйна

Димитър Стоянов

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов

Парламентарната комисия по отбрана ще обсъди на второ четене ратификацията на споразумението между Министерствата на отбраната на България и Украйна за безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. Споразумението мина на първо четене в пленарната зала миналата седмица със 130 от гласовете на депутатите от ГЕРБ-СДС, “Продължаваме промяната”, ДПС, “Демократична България” и “Български възход”. “Против” бяха 36 народни представители от БСП и “Възраждане”.

Миналата седмица 148  депутати подкрепиха предоставянето на военна и военнотехническа помощ за Украйна. Решението е в съответствие с предложението на военния министър Димитър Стоянов за съставяне на поверителния списък. Подкрепата за Украйна може да бъде реализирана по два начина. Първият е предоставянето на военно имущество, а вторият е чрез принос към мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна, чиято цел е да допринесе за увеличаването на военните способности на украинските въоръжени сили за ефективно провеждане на операции за защита на териториалната ѝ цялост в рамките на международно признатите граници, както и на цивилното население. Предлага се в рамките на мисията България да предостави военно имущество. Страната ни ще окаже принос към мисията на ЕС за подпомагане на Украйна с участие на военнослужещи от въоръжените сили на България на позиции на стратегическо ниво в Звеното за военно планиране и провеждане на военни мисии на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

Допълнително се предвижда Народното събрание да разреши пребиваването на лица от въоръжените сили на Украйна за участие в модули за подготовка на бойни санитари на територията на България.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *