Избраха Александър Ангелов за шеф на Софийския районен съд

Доскорошният председател на Софийския районен съд Александър Ангелов, понастоящем съдия в Административен съд София-град, беше преизбран за втори мандат начело на СРС.

Решението си Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) взе с 10 гласа „за“ и двама „против“ – Атанаска Дишева и Олга Керелска.

Ангелов заема мястото на напусналия поста Методи Лалов. Конкурент за поста беше и Петър Савчев, който обаче не получи нито един глас в своя подкрепа. Савчев заяви, че остава със самочувствието, че е допринесъл за избора на колегата си, като е осигурил състезателност на процедурата.

При представянето си Ангелов обяви свръхнатовареността за един от най-сериозните проблеми на съда. Той бе категоричен, че наказанието на магистратите може да е само крайна мярка. Ангелов обясни, че залага на комуникацията между ръководството и съдиите.

Александър Ангелов е съдия от 2009 г., когато започва работа като “младши” в Районния съд в Монтана, после е командирован в СРС и става титуляр там през 2016 г.

Той има над 10-годишен опит като съдия по граждански дела (младши съдия в СГС, съдия в Софийския районен съд, а от 2018 г. – съдия в СГС). Възпитаник е на СУ “Св. Климент Охридски”, където през 2005 г. завършва право в Юридическия факултет. През 2006 г. специализира право на ЕС, международно търговско право и арбитраж в Т.М.С. Асер институт в Хага, Нидерландия. До 2010 г. работи като адвокат по граждански и търговски дела. Председател (2020-2022) и след това член на Управителния екип на Центъра по спогодби и медиация към СРС и СГС. Завършил е сертифициращо обучение за медиатор. От 2020 г. е член на работната група към ВСС за въвеждане на задължителна съдебна медиация.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *