От АПИ искат 30% увеличение на заплатите

кнсб

Днес, 13 декември, се проведе протест на работници и служители от Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ). Протестът спря движението по магистрала “Хемус”. В организираната от Синдикат “Пътно дело” към Конфедерацията на независимите синдикати в България демонстрация се включиха пътни инженери от цялата страна. Те блокираха лявата тръба на тунел “Витиня” в посока София, в която заради ремонт движението е двупосочно.

Работниците настояват за увеличение на възнагражденията с 30%, заплащане на извънредния труд в почивни и празнични дни, подобряване на условията на труд, сключване на застраховка “трудова злополука” заради опасните и рискови условия и ситуации.

Протестиращите издигнаха плакати с надписи: “Инфлацията изяде заплатата”, “Стига вече работещо бедни”. Работниците показаха и служебните си обувки, които получават, и които се износват още след първия обект.

Малина Кованджиева, председател на Синдикат “Пътно дело” към КНСБ, заяви, че възнагражденията в АПИ са “унизително ниски”. Тя добави, че липсват и добри социални придобивки. По думите й средната заплата в областните пътни управления е 1000-1100 лева.

Димитър Коцев, зам.-председател на синдиката уточни, че заплатите не са увеличавани за последните 23 месеца. Той поясни, че служителите в АПИ са с ненормиран работен ден, като дейността им е техническа. Тя включва превантивни ремонти на републиканската пътна мрежа, подмяна на пътни знаци, дейности при катастрофи. Коцев подчерта, че не е съгласен с упреците, че при проблем с поддръжката на пътищата се обвинява Агенцията. По думите му през годините никой от ръководството не е обяснил естеството на работата.

На протеста присъства и вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов, който напомни, че конфедерацията настоява минималната заплата да е 850 лева от 1 януари 2023 г. и да бъде внесен нов бюджет.

По време на протеста стана ясно, че е получена покана за разговори на протестиращите с новия председател на Управителния съвет на АПИ Венцислав Ангелов. На провелата се в късния следобед среща се коментира, че се търсят варианти за ръст на възнагражденията. Ангелов се ангажира да направи всичко възможно за увеличение от 1 януари, което ще е до 20 процента.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST