EVN Топлофикация изцяло модернизира мощностите си

EVN Топлофикация приключи проект за инсталиране на пет нови водогрейни котела, с които компанията изцяло модернизира мощностите си за производство на топлинна енергия в Пловдив, съобщиха от компанията.  
Инвестицията възлиза на 23 млн. лева и е една от най-големите в централизираното топлоснабдяване в България през последните години. Със завършването на котлите Пловдив става първият град в България, чието топлофикационно дружество е с напълно новоизградени и модерни производствени мощности. Това потвърждава ангажимента на EVN за по-добро качеството на въздуха в града.
На церемонията на площадката на ТЕЦ Север присъстваха представители на местната и централна власт, партньори и подизпълнители по проекта, медии, местния бизнес и професионална и експертна общност.
„Днес виждаме, че вторият по-големина и най-бързо развиващ се град в България, Пловдив, има изцяло нови мощности за производство на топлинна енергия. Това беше обещание, което EVN направи през 2007 г., когато придоби местната топлофикация“, заяви  Александър Сипек, председател на Съвета на директорите на EVN България. Припомняме, че през 2011 г. бе изградена когенерационната централа. „Новите котли означават по-голяма сигурност за централното топлоснабдяване на Пловдив, но означават и по-чист въздух за пловдивчани“, подчерта  Александър Сипек.
ЕVN стартира проекта за новите котли през 2019 година.  Той включва изграждане на два котела в Отоплителна Централа Юг и три котела в ТЕЦ Север с обща мощност 100 MW (мегавата). Котлите, включително и пет 25-метрови комина, са доставени от завода на Robert Bosch в Германия –  компания с традиции в индустриалните отоплителни решения.

Основната роля на съоръженията е за покриване на върхови товари и гъвкава работа с кратки процедури на включване и изключване. Крайната цел е обезпечаване на пиковите мощности и гарантиране непрекъснатост на доставките на топлинна енергия за 31 000 клиенти на EVN Топлофикация в Пловдив. Основният източник на гориво за котлите е природен газ, а резервното гориво е промишлен газьол като времето за превключване е минимално, за разлика от старите съоръжения, които работиха с резервно гориво мазут. Това е още един фактор за сигурността на доставките за клиентите на Пловдив и по-добрата околна среда.
EVN Топлофикация е втората по-големина топлофикационна компания в България като доставя  топлинна енергия до над 31 000 домакинства и бизнес клиенти в Пловдив. Дружеството управлява близо 200 км топлопреносна мрежа. За последните 15 години компанията са изградени повече от 250 нови абонатни станции и 45 км нови топлопроводи. Общите инвестиции на EVN в централното топлоснабдяване на Пловдив от 2007 г. досега възлизат над 240 млн. лева.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *