ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Иванов: Проектокабинетът на ГЕРБ няма ресурс за сериозни реформи

Откриване на 48 Народно събрание Парламент Христо Иванов

“Днешният ден изисква въпроса какво да се прави и оттам трябва да се изхожда при оценката дали да подкрепим кабинета.” Това заяви председателят на парламентарната група на “Демократична България” заяви Христо Иванов във връзка с предложения проектокабинет на издигнатия от ГЕРБ-СДС кандидат-премиер проф. Николай Габровски.

“Вие сте лекар, но вашата кандидатура не върви с лечение. Проблемът е, че трябва да кажем каква е нарушената норма, какво е изкривяването”, обърна се Иванов към кандидат-премиера. “България има нужда от дълбока промяна, защото без това не можем да решим политическата криза”, убеден е председателят на ПГ на ДБ. “Ние трябва да разберем, че ако не решим дълбоките основания за политическата криза, тя ще се върне, даже може да се задълбочи. Необходимостта от трансформация на страната е отправната точка за всеки политически разговор”, предупреди той.

ДБ предлага подхода на съгласието, защото според Иванов България няма ресурс за още повече разделение, за още повече войни. Но, подчерта депутатът, трябва да е ясно, че съгласието не може да бъде замитано под килима на проблемите, не може да бъде просто церемониален жест. 

“След много дискусии по настоящата политическа ситуация нашето решение потвърждава дългосрочната ни позиция – не можем да подкрепим това правителство, като формат, идея за управление на страната. Доста бързо, ако имаме желание, можем да се разберем дали искаме дълбока конституционна реформа и след това да си дадем време”, счита Иванов. От ДБ харесват обявените от проф. Николай Габровски приоритети, но не виждат гаранции, че те ще бъдат реализирани.

Христо Иванов смята, че на ГЕРБ и на ДПС не им се иска да разговарят за управлението не само през последните седем месеца, но и през последните 12 години. “Този разговор не може да бъде заобиколен. Той е за дълбоките системни основания за това, че България е затънала в системна корупция”, подчерта председателят на ПГ на ДБ. “Без сериозен разговор за дълбоките системни основания на корупционния модел, ние няма да можем да решим нито един голям проблем на страната, което за ДБ е решаващо за всеки анализ на едно или друго предложение за управление. Този разговор се избягва и ние не можем да подкрепим управление на база мандат на ГЕРБ и до голяма степен подкрепено от ДПС”, изтъкна народният представител. От ДБ питат какви са гаранциите, че няма да се повтори управлението на Любен Беров. От формацията не виждат в предлагания състав ресурс за дълбоки промени, за амбициозни реформи. “От ГЕРБ, които предлагат проф. Габровски за премиер, не дават ангажиращ отговор за конституционната реформа на модела на съдебната власт, на Висшия съдебен съвет, на прокуратурата”, добави Иванов. “Трябва ни дълъг, сериозен разговор за дълбоките основания за кризата и тогава ще можем с втория, третия мандат да търсим решение без заклинания, че ще дойде апокалипсисът, ако не бъде избран първият мандат, или ще бъде просто едно отбиване на номера”, коментира Христо Иванов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст