ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

НСИ подготвя информационните си системите за въвеждане на еврото

евро

1 848 000 лева допълнително ще получи Националният статистически институт, за да адаптира информационните си системи към еврото. Министрите одобриха на редовното си заседание допълнителни разходи по бюджета на НСИ за 2022 година. Средствата ще се използват и за сигурност на информацията.

Въвеждането на еврото ще засегне всички информационни системи на НСИ, които извършват дейности с валутни единици и обработват финансова информация. За да се осигури непрекъснатост в процеса на производството на статистически данни, е необходимо системите да бъдат адаптирани или надградени, така че да приемат и обработват информация както в лева, така и в евро. Трябва да се създаде и възможност системите да превалутират статическите данни за години назад, за да няма прекъсване на статистическите редове и изкривяване на информацията. Това важи и за електронните услуги. Необходима е и допълнителна модернизация с цел по-високо ниво на защита на информационната сигурност.

Ще се адаптират и интегрират 11 (единадесет) информационни системи. С цел да се гарантира стабилност и устойчивост, както и високофункционална и сигурна среда, ще се закупят и внедрят седем нови сървъра и софтуер за управление на виртуализационната среда в центъра за данни на НСИ. Ще бъде обновен и центъра за дигитализация, базиран на роботизиран скенер. Решението на правителството е свързано с изпълнението на Националния план за въвеждане на еврото в Република България и с изискванията за сигурност на информацията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст