ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Според Радев от ГЕРБ са заложили повече на амнезията на българите

Румен Радев

“Когато погледнем към правителството на г-н Габровски като състав, то има много добри експерти, като програма има важни приоритети, но липсва политическата физиономия.” Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти в Брюксел, където пристигна за участие в срещата на върха  Европейски съюз – Асоциация на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН). Според държавния глава предложеното правителство, което бе отхвърлено в парламента, се явявало като посредник между ГЕРБ и българските граждани. “Мисля, че хората не искат да видят посредници, а ясна политическа отговорност, защото тя върви заедно с претенцията за власт. Мисля, че ГЕРБ заложи повече на амнезията на българските граждани след 12 години управление и явно това няма да бъде печелившият ход”, посочи президентът.

“Не се меся в състава на чужди правителства, нито дължа някакви обяснения по тях”, каза Радев в отговор на въпрос, свързан с коментарите, че отхвърленото от Народното събрание правителство е било съставено от него, от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и от депутата от ДПС Делян Пеевски. “Ако това е логиката, не е лошо човек първо да се замисли за думите, които произнася. По тази логика има министър от правителството на г-н Петков, който е в правителството на г-н Габровски. Това означава ли, че това е правителство “Борисов-Петков-Пеевски”, попита държавният глава.

“Не приемам това, което се насажда непрекъснато от политици към българските граждани – че, виждате ли, има еднолично президентско управление, еднолична власт. Тези политици, особено народни представители, които са се клели в Конституцията, нека се ръководят от нея и не я нарушават. Няма еднолична президентска власт, има неспособност на политическите партии да сформират правителство. Това са две коренно различни неща. Конституцията много ясно казва, че когато партиите не могат да сформират правителство, президентът е длъжен с указ да назначи служебно правителство – това е конституционно уреден инструмент и всеки, който говори противното, застава срещу Конституцията и руши доверието на гражданите в нея и в собствената си политическа партия”, подчерта Радев.

Попитан кога ще връчи следващия мандат за съставяне на кабинет, държавният глава отговори, че е важно Народното събрание да приеме важните закони, включително онези, свързани с мандатите в институциите. Много е важно да има ясен календар на българския парламент, допълни той.

“Машинното гласуване преодоля един от големите недостатъци на нашия изборен процес – недействителните бюлетини. Спомогна значително да се намали контролираният вот”, констатира президентът по повод наложеното от него върху промените в Изборния кодекс, с които се връщат хартиените бюлетини. “Нога да приема, че с този закон се променя характеристиката на машинното гласуване”, отбеляза той. По думите му в сегашния си вид законът допуска разкриване на тайната на вота. И отчете, че нормативът “задрасква” от правния мир дистанционното електронно гласуване.

За срещата в Брюксел Румен Радев поясни, че за първи път от 45 години тя е на равнище държавни и правителствени ръководители. А сходството във визиите между ЕС и АСЕАН по важни и глобални теми дава възможност да продължим сътрудничеството отвъд търговско икономическите отношения – сигурност, борба с климатичните промени. “България поддържа традиционни приятелски отношения с много от тези страни. Надявам се, че днешната среща ще даде възможност за задълбочаване на диалога”, каза той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст