ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Хванаха скрита валута за над 300 бона на “Капитан Андреево”

Митничари от ГКПП “Капитан Андреево” откриха недекларирана валута с левова равностойност 325 583 лева при три проверки на превозни средства.

Вчера на пункта пристигнал влекач с хладилно полуремарке с турска регистрация, пътуващ от Великобритания през България за Ирак. По метода “анализ на риска” камионът е селектиран за щателна митническа проверка. След демонтаж на декоративни лайсни в горната част на шофьорската кабина е установено, че във фабрични кухини са укрити 10 пакета с пачки британски паунди с различен номинал. Общото количество на валутата е 79 100 британски паунда с обща левова равностойност 180 408 лева.

По случая вече има образувано досъдебно производство, а водачът О. Б. (47 г.) – турски гражданин, е задържан за 72 часа, уточниха от прокуратурата.

При другите два случая в края на миналата седмица е открита недекларирана валута с обща левова равностойност 145 175 лева. Тя е била скрита във фабричните кухини на арматурното табло в шофьорската кабина на товарен автомобил от Западна Европа през България за Турция, както и при личен преглед на водач на лек автомобил, румънски гражданин, който влизал у нас от Турция. На нарушителите са съставени актове по Валутния закон.

С тези три нови случая откритата при проверки на “Капитан Андреево” от началото на годината незаконно пренасяна валута вече е за близо 23,5 милиона лева. Най-често обект на трафик са евро и британски лири. Наказателният кодекс предвижда до пет години затвор или глоба в размер на една пета от предмета на престъплението, ако то бъде доказано.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст