Байдън узакони еднополовите бракове в Съединените щати

Американският президент Джо Байдън подписа закон, с който признава на федерално равнище еднополовите бракове, предаде Ройтерс. 

Това стана в присъствието на законодатели от Демократическата и Републиканската партия, на първата дама Джил Байдън, на вицепрезидента Камала Харис и съпруга й Дъг Емхоф.

На събитието пяха изпълнителите Сам Смит, поискал да го наричат с полово неутралното местоимение “те” и звездата от 80-е години – Синди Лоупър, известна активистка в защита на правата на жените и на ЛГБТ обществото. 

Преди това в Конгреса мнозинството на републиканците гласува срещу закона, но въпреки това той получи достатъчно подкрепа, за да бъде приет. 

В действителност още от 2015 г. е в сила закон, който легализира еднополовите бракове в САЩ, но новият закон има за цел да ги предпази от решенията на Върховния съд, който можеше да обезсили законодателната мярка от преди 7 години.

Новият закон защитава и така наречените междурасови бракове, които от 1967 г. са разрешени, но само в 16 американски щата.   

Въпреки подписването на новия закон, свещениците в църквите имат правото да отказват да бракосъчетаят хора от един и същи пол. 

Освен това от отделните щатите няма да се изисква да издават брачни свидетелства на еднополови двойки, но те ще бъдат длъжни да признават браковете, сключени в други части на Съединените щати. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *