Кандидатът за енергиен министър припомня две срещи с Кирил Петков

Откриване на парламента Кирил Петков

По време на дебатите в пленарна зала, преди гласуването на проектокабинета „Габровски“, съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков обяви като първа причина защо неговата политическа сила няма да подкрепи предложеното правителство, а именно – един от кандидат-министрите.

По-конкретно Петков посочи кандидата за министър на енергетиката – Николай Павлов, който по думите му ощетил държавата с над 1 млн. лева на ден, защото в качеството си на директор на “Булгаргаз” не подписал анекс с азерската компания и така България се отказала от евтиния газ.

По този повод Павлов излезе на трибуната и обясни:

“Преди една година Кирил Петков и кръг от самопровъзгласили се експерти, създадоха една гигантска лъжа – как ръководството на „Булгаргаз“ и по-специално аз – сме спрели и ограничили азерския газ. Това беше направено и беше тиражирано в българското общество и извън пределите на държавата, за да мога да бъда отстранен от длъжността, която заемах, и за да могат да влязат посредниците.

Освен това не беше достатъчно само аз да бъда освободен. Освободен беше и уважаваният доц. Иван Иванов от КЕВР. Така за няколко месеца посредниците заграбиха стотици милиони левове на гърба на българския потребител.

Сега те и техните политически покровители треперят, защото ще бъдат разобличени и ще им бъде потърсена сметка. Затова ги е страх. Но трябва да знаят, че истината винаги излиза наяве. След нашето отстраняване само за броени месеци „Булгаргаз“ натрупа огромни загуби в милиони. Към настоящия момент само дългът е около 1.200 млрд. лева.

Пазарът на природен газ беше разбит и това подрони авторитета на българската държава пред нашите партньори.

А по въпроса за азерския газ, г-н Петков, ще ви припомня една среща. И всички трябва да го разберат, включително бившите партньори в правителството на г-н Кирил Петков – Христо Иванов, Корнелия Нинова.

Истината за азерския газ е следната: ние предотвратихме плащането на неустойки и спасихме договора. Ние – „Булгаргаз“, ръководството на Българския енергиен холдинг, също така и един от министрите, който е тук в залата, с помощта на английски адвокати – на кралския адвокат на Великобритания. Това се случи в периода, когато газовата връзка не беше още построена.

Вие, г-н Петков, от тази трибуна, на 4 май дадохте дума, че газопроводът ще бъде построен и България ще получава азерския газ в пълните си количества според договорената цена. Но нито газопроводът беше построен на 1 юли, нито България получаваше количествата на договорената цена – напротив. С този анекс, който се подписа, вие не договорихте нито един киловатчас повече от това, което ние договорихме на по-ниската цена.

Освен това двете трети, които ги получихте от азерската компания, бяха надплатени със 178 милиона долара, което на дневна база е 1 930 000 долара.

Освен това заради банковата гаранция цената беше покачена с още 100 млн. долара“, обясни кандидатът за енергиен министър. След това той припомни още една среща с Кирил Петков в неговия кабинет, осъществена на 18 декември 2021 година.

Тогава премиерът Петков настоявал „Булгаргаз“ да заведе съдебен иск срещу азербайджанската компания, ако не доставят газ в Гърция. И също така им наредил да заведат иск за пропуснати ползи срещу IGB. По думите на Павлов това означавало край на диверсификацията, край на IGB и край на договора с азерската компания.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *