Хванаха скрита валута за над 300 бона на “Капитан Андреево”

Митничари от ГКПП “Капитан Андреево” откриха недекларирана валута с левова равностойност 325 583 лева при три проверки на превозни средства.

Вчера на пункта пристигнал влекач с хладилно полуремарке с турска регистрация, пътуващ от Великобритания през България за Ирак. По метода “анализ на риска” камионът е селектиран за щателна митническа проверка. След демонтаж на декоративни лайсни в горната част на шофьорската кабина е установено, че във фабрични кухини са укрити 10 пакета с пачки британски паунди с различен номинал. Общото количество на валутата е 79 100 британски паунда с обща левова равностойност 180 408 лева.

По случая вече има образувано досъдебно производство, а водачът О. Б. (47 г.) – турски гражданин, е задържан за 72 часа, уточниха от прокуратурата.

При другите два случая в края на миналата седмица е открита недекларирана валута с обща левова равностойност 145 175 лева. Тя е била скрита във фабричните кухини на арматурното табло в шофьорската кабина на товарен автомобил от Западна Европа през България за Турция, както и при личен преглед на водач на лек автомобил, румънски гражданин, който влизал у нас от Турция. На нарушителите са съставени актове по Валутния закон.

С тези три нови случая откритата при проверки на “Капитан Андреево” от началото на годината незаконно пренасяна валута вече е за близо 23,5 милиона лева. Най-често обект на трафик са евро и британски лири. Наказателният кодекс предвижда до пет години затвор или глоба в размер на една пета от предмета на престъплението, ако то бъде доказано.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *