България и Словения търсят възможност за общи проекти  

България и Словения ще търсят възможности за реализиране на съвместни проекти в цифровата област. 

Това се договориха министърът на електронното управление Георги Тодоров и словенският министър на цифровата трансформация г-жа Емилия Стоименова – Дух.  

На срещата провела се в рамките на сесията на Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в испанския град Гран Канария присъства и зам.-министърът на електронното управление Благовест Кирилов.  

Стратегията на Словения за цифрова трансформация слага акцент върху развитието на съвременните технологии, като цели в следващите десет години да постави държавата сред трите водещи в Европа.  

Министър Стоименова подчерта, че технологиите са средство за постигане на това, което искаме да видим като развитие в страната.   
Тя похвали българските инженери и специалисти, които са сред най-добрите в света и посъветва България да намери начин да ги задържи. От своя страна министър Георги Тодоров сподели целите и амбициите на България в областта на цифровизацията. Той предложи и да се направят общи проекти със словенската страна. 

 „България и Словения са близки страни – ние споделяме много общи проблеми и имаме общи предизвикателства. Трябва да търсим път и да работим заедно, да решаваме трудностите пред нас. Не само ние със Словения, но с целия регион – със Северна Македония“, заяви българският министър. Той бе категоричен, че само така, обединени, ще можем да постигнем просперитета и добруването на хората от Балканите. 

Емилия Стоименова подкрепи казаното от министър Тодоро и го покани да посети Словения в най-близко бъдеще. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст