ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ефективната стачка в МВнР продължава, готви се споразумение

МВнР

Продължава ефективната стачка на служители на Министерството на външните работи, които настояват за увеличение на заплатите. Част от протестиращите влязоха днес с протестни плакати и на редовния брифинг на министъра на външните работи.

Те настояват за писмено споразумение, за да прекратят протеста си преди празниците. Министър Николай Милков се надява на развитие по казуса утре.

Очаква се финансовото министерство да предложи различни варианти, сред които и ръст на заплатите на служителите в държавната администрация с най-ниски възнаграждения. 

“Сега искаме максимално бързо да се постигне писмено споразумение, така че ние да можем да прекратим нашите стачни действия преди Коледните празници още”, обясни Мартин Колев, председател на професионалното обединение на държавните служители от дипломатическата служба. 

Ефективната стачка на служители от външно министерство започна от 2 декември с искане за увеличение на заплатите, индексиране на командировъчните, както и да не бъде намалявана основната им заплата при дългосрочни командировки. 

“Ще предложим проект на споразумение още от тази седмица, който ще искаме да подпишем, зависи дали ще се намери действително решение в рамките на тази година да бъдат, така частично, удовлетворени нашите искания. А с едно такова споразумение, ако няма как да бъдат удовлетворени всички наши стачни искания, ще предложим една Пътна карта с тяхното удовлетворяване напред в месеците в началото на следващата година”, посочи Мартин Колев.

Темата коментира на редовния си брифинг и министърът на външните работи Николай Милков. Ръководството на ведомството се отнася с разбиране към исканията на стачкуващите, но тъй като няма средства, за да ги изпълни, посредничи за решаването на проблема. За него е информиран премиерът, води се диалог с финансовото министерство и със стачкуващите. 

“Очакваме списъци на стачкуващите, това е по закона задължение, ние сме подготвили различни варианти тук за увеличения. И вече да се каже ясно от Министерството на финансите кои от тия варианти биха били приемливи за тях. Стигнали сме до един вариант, аз се надявам утре той да бъде приет и да бъда представен – той е вариант за увеличение, касае и други администрации, по специално изпълнителна агенции, които са с много ниски заплащания в държавната администрация”, обясни външният министър.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст