Биреният бранш генерира 530 млн. лв. добавена стойност

Продажбите на бира през заведенията драстично намаляха

Пивоварният сектор в Европа постепенно си връща позициите отпреди последните кризисни години. Очакванията са през 2023 г. производството и потреблението на бира да доближат достигнатите през 2019 г. пикови стойности. Това стана ясно на състоялото се в Брюксел девето издание на годишния икономически форум на Пивоварите на Европа, провеждан под мотото ,,Бирената индустрия в полза на Европа“ (Beer Serves Europe). То събра депутати от Бирения клуб на Европейския парламент, експерти на Европейската комисия, партньорски организации, медии и ръководители на националните пивоварни организации от 29 европейски държави.

Статистиката показва, че през 2021 г. консумацията на бира в ЕС е над 30 млрд. литра, като покачването е с близо 2 млрд. литра в сравнение с 2020-а. Броят на големите, средни и малки пивоварни компании също се връща на нивата отпреди пандемията и сега в ЕС те са повече от 9500. Производителите на бира на Стария континент продължават да са едни от най-отговорните работодатели, като добавената стойност на индустрията е над 55 млрд. евро, а данъчните приходи към фиска на 27-те страни членки на общността надхвърлят 40 млрд. евро.

Производството и продажбите на бира в България генерират близо 530 млн. лева добавена стойност

и над 335 млн. лева приходи за бюджета на страната. По обем на бирения пазар през 2021 г. отново сме на 12 място в страните от ЕС, а по консумация на пиво на глава от населението сме на осмо място със 77 литра.

Водещи за устойчивото развитие на бранша са иновациите, екологичните практики за оптимизиране на ресурсите и изключително цененото от консуматорите богатство на бирените марки и асортименти, отчетоха европейските пивовари. Българските производители на пенливата напитка продължават и през 2022 г. да са с най-висока репутация в Европа (по данни от международно изследване за бирения сектор). Това се дължи най-вече на икономическия и социален принос на пивоварните компании в страната и на отговорните им политики към консуматорите.

,,В подкрепа на тези безусловни за бирената индустрия приоритети, Съюзът на пивоварите продължава да е единствената браншова организация, която 14 години развива обща за сектора програма за социална отговорност. През 2022 година инициативите по най-новите ни кампании „ИзБИРАме устойчиво бъдеще“ и „Код: Отговорни заедно“ вече са разпознаваеми от 23% от българите над 18 г.“, коментира Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България.

Според последните данни на браншовата организация за първите девет месеца на тази година пивоварните в страната са пуснали общо на пазара над 25 нови марки и асортимента бира, а продажбите надхвърлят с 5.3 млн. литра нивата за същия период от 2021-а. Дори и с настъпването на зимата пивото продължава да е най-често консумираната у нас алкохолна напитка, а на годишна база за 40 на сто от пълнолетните българи бирата си остава най-предпочитано питие.

В същото време както на национално, така и на европейско ниво са необходими още усилия, за да се преодолеят трудностите, причинени от пандемията, нарастващите разходи за енергия и прекъсвания на ключови вериги за доставки заради войната в Украйна. Въпреки тези предизвикателства, на форума в Брюксел беше подчертано, че все повече се разрастват инициативите за устойчивост, реализирани от пивоварите в цяла Европа. Ежегодно се отчита чувствително намаляване на въглеродните емисии при производството на бира, оптимизиране на разходите за енергия и вода, повишаване на процента рециклирани опаковки и въвеждане на иновации в производствените и логистични процеси.

След предложението на Европейската комисия от 30 ноември за нов Регламент относно опаковките и отпадъците от опаковки, Пивоварите на Европа обявиха, че имат редица експертни предложения по проекта. Очакванията са  да работят с държавите членки и ЕК за намиране на балансирани решения в управлението на отпадъците от опаковки. 

Предвид сериозния ресурс, с който трябва да бъдат реализирани тези общоевропейски политики, е необходимо осигуряване на финансови инструменти за бизнеса. За редица страни, включително България, първите големи инвестиции в тази посока са най-вече за осъществяването на прехода към депозитна система (DRS) за обратно връщане на опаковките от бира, безалкохолни напитки и бутилирани води.

Съюзът на пивоварите в България обединява производителите на бира, малц и хмел в страната и  техните доставчици на материали.  Членовете му произвеждат 99% от бирата в България.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *