И КЕВР поиска преразглеждане на проектозакона за ВиК услугите на МРРБ

кевр

Комисията за енергийно и водно регулиране излиза със становище, че проектозаконът за ВиК услугите, публикуван за обществено обсъждане на страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройство, трябва да бъде цялостно ревизиран и по него да се проведат  сериозни обществени дебати.

КЕВР отчита, че с нея отново не са проведени консултации, които са задължителни преди проекта. Не са обосновани и предложенията за създаване на нова комисия за регулиране на цените на ВиК услугите.

Новият законопроект не се съобразява и с европейските изисквания. В него се предвижда значително намаляване на показателите за качество на ВиК услугите.

Омбудсманът Диана Ковачева вчера изпрати отрицателно становище до миинстъра на регионалното развитие Иван Шишков относно проектозакона за водоснабдяване и канализация. Според обществения защитник текстът не защитава правата и интересите на потребителите и трябва да бъде преразгледан.

Ковачева е категорична, че отново се затвърждава доминиращото държавно управление във ВиК сектора и че не е ясно по какъв начин цената на водата ще бъде обвързана с изпълнение на показателите за качество, които от 15 са сведени само до 3. 

Омбудсманът отбелязва още, че в предложения проект няма промени при определяне на социалната поносимост на цените на ВиК услугите, че липсва определение на понятието „уязвими потребители“ и  настоява да се обсъди и приеме механизъм за подпомагане на хората, които са водно бедни.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *