ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

БСП поиска открито заседание за военната помощ за Украйна

Кристиан Вигенин

Кристиян Вигенин от БСП излезе с предложение да има промени в количеството и вида на безвъзмездно предоставяното оръжие

От БСП излязоха с предложение да се обсъжда на открито заседание дали страната ни да предостави военна помощ за Украйна. С 55 гласа “за” и 73 гласа “против” обаче депутатите отхвърлиха исканията на левицата.

Днес парламентарните сили решават на второ четене дали да предоставим военна и военнотехническа подкрепа на Украйна, но също, както на първо четене, се очертава законопроектът да скара народните представители.

Кристиан Вигенин от БСП заяви от парламентарната трибуна, че “точно 10% от депутатите са си направили труда да се запознаят каква точно помощ ще предоставяме на Украйна”. “Тук изобщо не става въпрос, че имаме симпатии към украинските граждани, които страдат в тази война, че България трябва да изрази своята солидарност чрез хуманитарна помощ, чрез подпомагане възстановяването на инфраструктурата, но тези политически решения сега нямат нищо общо. Особено важно е и дискусията да бъде публична, да могат гражданите да видят ясно какво се случва”, добави още той.

Също така по време на дебата стана ясно, че на заседание на комисията по отбрана, Вигенин е направил предложение да се създаде нов чл.2, чрез който да има промени в количеството и вида на безвъзмездно предоставяното оръжие, техника и боеприпаси. Предложението има за цел да замени чл. 1. “Това, което предлагаме не е изменение на споразумението, а допълнение, защото така, както е предложен законопроектът, е противоконституционен”, заяви още народният представител. Засега предложението остава отхвърлено.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст