ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

„Голдмън“ прогнозира 43% ръст на суровините през 2023-а

Суровините ще са най-печелившият клас активи за поредна година през 2023-а и ще се отплатят на инвеститорите с над 40% годишен доход, смятат търговците на „Голдмън Сакс груп“. Инвестиционната акула от Уолстрийт  очаква първото тримесечие да е „неустойчиво“ заради слабостта на икономиките на Съединените щати и Китай, но недостигът на суровини от суровия петрол до природния газ и металите ще повишат цените.

„Голдмън“ предвиди многогодишен суровинен суперцикъл в края на 2020-а и се придържа към мнението си, въпреки че цените на енергията паднаха през последните месеци заради КОВИД-рестрикциите в Китай и забавянето на световното стопанство, потискащи търсенето.

„Въпреки че до май почти се удвоиха спрямо същия период на 2021-а, капиталовите разходи в целия суровинен комплекс разочароват“, посочват анализаторите на „Голдмън“. Което, според тях, е „най-важното разкритие на 2022-а – въпреки извънредно високите цени в началото на тази година, не са насочени достатъчно капиталови потоци и оттам – допълнително предлагане за разрешаване на дългосрочния недостиг“.

Банката очаква индексът S&P GSCI Total Return – водещ индикатор на ценовите движения на суровините – да се повиши с 43% през 2023-а след 24-процентният ръст от началото на 2022-а досега. За сравнение, американските акции са загубили около 16% от пазарната си оценка и правителствените облигации също са поевтинели.

Анализаторите на „Голдмън“ не са единствените оптимисти за суровините сред колегите си и инвеститорите. Мнозинството експерти посочват, че липсата на проекти за разработване на нови полета и инвестиции в мините са предизвикали изчерпване на резервите и свити пазари. Водещите 15 „суровинни“  хеджингови фондове са увеличили активите си с 50% през тази година – до 20.7 млрд. щ. долара, по данни на „Бридж олтърнатив инвестментс“.

„Без достатъчно капиталови разходи за създаване на резервен капацитет за предлагане, суровините ще останат в капана на дългосрочен недостиг с по-високи и по-нестабилни цени“, посочват анализаторите на „Голдмън“.

Банката прогнозира, че суровият петрол сорт „Брент“ ще поскъпне до 105 щ. долара за барел през последното тримесечие на 2023-а срещу близо 80 щ. долара за барел в следобедната търговия на 16 декември.

нефт петрол

Очакванията им за индустриалната мед са скок до 10,050 долара за тон от около 8,400 долара в средата на декември. За азиатския индекс на втечнен природен газ банкерите предвиждат скок до 53.10 щ. долара за един млн. брит. термални единици срещу 33 долара в момента.

Естествено, не липсват и анализатори, които са скептично настроени за съществен ценови ръст на суровините, защото икономиките са много крехки. „Ситигруп“ очаква „обръщане на течението“, защото „вероятността от глобална рецесия е заплаха за класа активи, изживял истински ренесанс през последните две години“.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст