ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Добрев: КСНС заради изискването в ПВУ за намаление с 40% на въглеродните емисии

Делян Добрев

Президентът Румен Радев да свика Консултативния съвет за национална сигурност заради залегналото в Националния план за възстановяване и устойчивост изискване за намаляване с 40 процента на въглеродните емисии до 2026 година в сравнение с 2019 година.

За това настоя председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев от ГЕРБ-СДС на организирана от синдикатите дискусия.

“Това е заплаха за националната сигурност, тъй като тези 12,5 тераватчаса електроенергия, които няма да се произведат, са на стойност 3,2 млрд. евро по текущи цени. Тези 3,2 млрд. евро представляват 4% от БВП на България, тоест икономиката на България ще се свие с 4% само поради тази причина”, мотивира се той.

Правителството да започне незабавни преговори с Европейската комисия за отпадане на изискването за намаляване с 40 процента на въглеродните емисии до 2026-а година в сравнение с 2019-а година, което е залегнало в Националния план за възстановяване и устойчивост – това искане отправиха към парламента и правителството участниците в организирана от КНСБ и КТ „Подкрепа“ дискусия. Президентът на КНСБ настоя да бъде свикан Консултативният съвет по Зелената сделка.

“Ние не поставяме под съмнение общите цели, които има ЕС. Друг е въпросът дали той няма да ги (постави б.р.) след известно време. България по-дълъг хоризонт си е поставила за намаление на емисиите – 2030 и 2038-а и то с мерки и дейности, които в края на краищата осигуряват плавен преход”, каза той. 

Във форума участват депутати, представители на изпълнителната власт, бизнеса, ръководствата на компании от енергийния и добивния сектор.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст