Колко ще получат клубовете за участие на играчи на Мондиала?

стадион Лусаил

Международната футболна федерация (ФИФА) ще разпредели 209 милиона долара между клубовете като част от клубните облаги за участието на футболисти на Световното първенство в Катар. Това съобщава The Times.

Изплащанията се изчисляват в зависимост от броя на играчите, участващи в турнира, и техния напредък в турнирната група.

Най-голямата печалба ще отиде при „Манчестър Сити“. Действащият шампион на Англия ще получи 5.6 милиона долара от ФИФА. Общо клубът е представен с 16 играчи на Световното първенство по футбол.

„Барселона“ ще получи 1.5 милиона по-малко. Испанският клуб е изпратил 17 играчи на Световното първенство, осем от които завършиха играта в турнира, след като испанският национален отбор беше елиминиран преди плейофите.

„Манчестър Юнайтед“ ще получи 3.62 милиона долара. Общо 13 играчи от този клуб се състезаваха на Световното първенство.

На 18 декември отборът на Франция ще се срещне на финала с националния отбор на Аржентина. Южноамериканците победиха Хърватия с 3:0 в първия полуфинален мач, докато действащите световни шампиони печелиха срещу Мароко с 2:0.

Финалът на турнира ще се проведе на стадион „Лусаил Иконик“ в неделя от 17.00 часа българско време. Срещата ще бъде ръководена от поляка Шимон Марчиняк.

Стадион „Лусаил“, собственост на Катарската футболна асоциация, е най-големият в Катар и един от осемте стадиона, подготвени за Световното първенство по футбол през 2022 година. Съоръжението се намира на около 23 км северно от столицата Доха. Тържествено е открит на 9 септември тази година с мача за Суперкупата на Лусаил.

Стадионът е проектиран от британската фирма Foster + Partners и Populous. Подобно на другите стадиони, планирани за Световното първенство през 2022 г., „Лусаил“ се охлажда с използване на слънчева енергия без въглеродни емисии.

След Световното първенство се очаква стадионът да бъде преконфигуриран в стадион с 40 000 места. Излишните седалки ще бъдат премахнати, а други части от сградата ще бъдат преназначени като обществено пространство с магазини, кафенета, спортни и образователни съоръжения и здравно заведение.

Подобно на други стадиони, построени за Световното първенство по футбол през 2022 г., стадион „Лусаил“ получава пет звезди на 16 август тази година за своя дизайн и конструкция от GSAS.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст