ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Парламентът ратифицира договора за предоставяне на оръжие на Украйна

Парламентът ратифицира споразумението между България и Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси

Парламентът прие на второ четене Законопроекта за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Украйна, относно безвъзмездното предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. Ратификацията получи подкрепа от 166 народни представители, а 48 гласуваха “против”.

От БСП и от “Възраждане” призоваха този договор да не се ратифицира, а да бъде отхвърлен.

Депутатите решиха още, списъкът с оръжия да не бъде обнародван в “Държавен вестник”. От БСП обаче поискаха списъкът да бъде разсекретен и публикуван, но предложението беше отхвърлено и при прегласуването с 48 гласа “за”, 162 “против” и 4 “въздържали се”.

Председателят на парламентарната група на БСП Корнелия Нинова заяви, от парламентарната трибуна, че очевидно в залата има “коалиция на войната”, която ратифицира договора за предоставяне на военна помощ на Украйна.

След като гласуването приключи, тя призова президента да наложи вето на закона за ратифициране на споразумението. Нинова отбеляза, че това, което е гласувано днес, намалява правомощията на Народното събрание и противоречи на Конституцията, тъй като министърът е подписал договор, че анексите към него не подлежат на ратификация в парламента.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст