ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Прокуратурата се самосезира за вируса, изключил системите на БНР

БНРБългарско национално радио

Компютърен вирус преди дни порази дигиталната система за управление на съдържанието и излъчването в БНР

Софийската градска прокуратура се самосезира във връзка с информация, разпространена в медиите, за открит компютърен вирус в дигиталната система за управление на съдържанието и излъчването в БНР.

Предмет на проверката е установяването на факти и обстоятелства за евентуално извършено компютърно престъпление по Глава девета „а” от Особената част на Наказателния кодекс. “Ако деянията по са извършени по отношение на информация, представляваща държавна или друга защитена от закон тайна или срещу информационна система, която е част от критична инфраструктура, наказанието е от четири до осем години лишаване от свобода, ако не подлежи на по-тежко наказание. Ако от деянието са настъпили тежки последици, наказанието е от пет до дванадесет години”, се казва в чл. 319а на Наказателния кодекс.

Прокурор в СГП незабавно разпореди извършването на проверка. Тя е възложена на ГДБОП-МВР, като след приключване материалите ще бъдат докладвани в Софийска градска прокуратура за преценка на събраните данни и наличието на основания за образуване на досъдебно производство.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст