ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България може да изнася нефтопродукти от руски петрол само в Украйна

рафинерия лукойл бургас

Макар че се ползва с дерогации и може да внася руски петрол по море и тръбопровод до края на 2024 г., България не може да продава получени от него нефтопродукти на купувачи в други държави-членки на ЕС или в трети страни. Можем обаче да изнасяме за Украйна някои рафинирани продукти, получени от внесения въз основа на тези дерогации петрол, включително чрез транзит през други страни от ЕС при необходимост, предаде БНР.

Тези разпоредби се съдържат в приетия вчера от Съвета на ЕС девети пакет от санкции срещу Русия.

Сред продуктите, които могат да се изнасят за Украйна, при това само до определени обеми, са газьол, леки масла и препарати, минерален терпентин, авиационен бензин за двигатели, бензин за двигатели, керосин за реактивни двигатели, друг керосин, тежки масла, нефтени масла, тежки горива. За България износът на тези продукти е разрешен и заради необходимостта от ограничаване на рисковете за околната среда и  безопасността.

От 5 февруари българските власти могат да разрешат при условия, които смятат за уместни, продажбата, доставката, трансфера и износа за Украйна на споменатите нефтопродукти. Те могат да го направят, ако преценят, че продуктите са предназначени само за употреба в Украйна или че с продажбата, доставката, трансфера или износа не се цели заобикаляне на санкциите.

В двуседмичен срок от даването на разрешение България е длъжна да уведоми другите страни- членки и Европейската комисия.

Първата жена-космонавт в света Валентина Терешкова и легендарният режисьор и актьор Никита Михалков са в новия 9-ти санкционен списък на ЕС срещу Русия, който вече е публикуван в Официалния вестник на ЕС.

Като член на руската Дума Терешкова гласува в подкрепа на анексията на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области към Русия. Така тя е подкрепяла и осъществявала действия и политики, подкопаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна. През 2020 г. по инициатива на Терешкова Думата прие закон, според който досегашните мандати на Путин ще бъдат анулирани след влизането в сила на новата руска конституция, за да има правото да бъде избран за трети поред мандат през 2024 г.

Като режисьор, актьор и публична фигура Никита Михалков активно подкрепя войната в публичните си изявления. Той нарича украинския език “катастрофа” за Русия, тъй като, според твърденията му, на него се разпространява русофобия. Режисьорът призовава за пълно прекратяване на преподаването на украински език в училищата в Донбас, а и подкрепя неверните послания на Кремъл за биологични оръжия в Украйна и героизира руски затворници, сражаващи се там.

Санкционирани са също депутати от Думата и Съвета на федерацията, министри и губернатори на различни области. Мерки са наложени срещу сенатора Владимир Чижов. Само допреди три месеца той бе постоянен представител на Русия в ЕС и заемаше този пост 17 години.

Сред останалите в санкционния списък са министърът на правосъдието Константин Чуйченко, председателят на Конституционния съд Валерий Зоркин и 9  магистрати от същия орган, както и дъщерите на проруския чеченски лидер Рамзан Кадиров Айшат и Карина. Включени са също партиите „Единна Русия“, Либерално-демократическата партия, Комунистическата партия, „Новите хора“ и „Справедлива Русия-Партиоти-За истината“.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст