ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денков: Има кой да води държавата напред. Проблемите с БСП са два и са тежки

Николай Денков

“Добра еволюция е да има двама кандидат-премиери от научните среди, преди 10 години хората в БАН ги наричахме синодални старци. Сега академици и професори са кандидати за премиери. Това заяви по бТВ кандидатът за премиер на “Продължаваме промяната” акад. Николай Денков. 

“Има кой да води държавата напред, стига да има политическа подкрепа. Самата идея за кукла на конци, означава да има кукловод, който е зад параван. Сочеха го, че е в сараите, или в къща в Банкя. Ние поканихме всички около масата за разговори, а такъв формат не предполага кукловоди”, заяви кандидатът за премиер. 

Той обясни, че е работил с президента Румен Радев и с Бойко Борисов като експерт. Каза, че отношенията му с президента са институционални. Така обясни той работата си с правителствата на Радев и Борисов. 

“Партийният ми ангажимент се появи с ПП, заедно я учредихме с тези млади хора”, каза Денков. 

Денков каза още, че не се разпознава в тези дефиниции (шарлатани, излъгали хората, думи, казани от Радев по повод ПП – б.р.). “Отдавам го на емоционална реакция, нетипична за президента”, отбеляза той.

“Надявам се да затихнат, защото имаме нужда от спокойствие”, допълни Денков.

Той заяви, че за правителство с втория мандат е важно каква е политическата подкрепа, в него ще има експерти, които си тежат на мястото, гръбнакът му ще бъдат политически отговорни лица. “Убеден съм, че Кирил Петков и Асен Василев имат експертиза, за да са част от такъв кабинет”, каза номинираният за премиер. 

Той уточни, че биха могли да търсят коалиционен вариант с “Демократична България”.

“Проблемите с БСП са два и са тежки. Беше елиминирано машинното гласуване и второ-по начина, по който беше направено, беше взривено доверието в изборния процес. Би трябвало да намерим начин да го върнем доверието”, каза още Денков.

“Първото е да видим с партиите в парламента кое е общото, второ – кои са политическите сили, които ще подкрепят такъв кабинет, трето е да видим състава”, поясни той. 

“Ако не успеем и отидем на избори, нека хората да гласуват, за да няма правителство на малцинството, а на мнозинството”, завърши акад. Николай Денков. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст