ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Мирчев: С ПП обсъждаме декларация за управленски приоритети, ще я предложим на НС

Ивайло Мирчев, ДБ

“Ако има нови предсрочни избори през март, България ще загуби окончателно възможността да влезе в еврозоната на първи януари 2024. Това предупреди пред БНТ Ивайло Мирчев от “Демократична България”.

Причината – няма да има физическо време да се приемат всички необходими законопроекти за приемането на еврото.

“Ако го сравним с филм – кастингът е лош, обаче от лошия кастинг имаме опция за по-лош кастинг. Можем директно да отидем в Боливуд, където кастингите са още по-лоши и от тук. Ако стигнем дотам, да направим за 23 месеца пет пъти избори, не е ясно с какви аргументи какво ще се промени. Защото, да – вторият мандат е лош вариант, третият мандат е още по-лош вариант, обаче нови избори са най-лошият вариант, който е възможен да ни се случи. Защото едни нови избори през март означава да не влезем в еврозоната през 2024, а почти сигурно и да не влезем в Шенген. Аз се притеснявам много да не изпуснем този шанс сега и затова искам да се концентрираме много върху този втори мандат и да го изпълним”, посочи той.

“Демократична България” и “Продължаваме промяната” обсъждат съдържанието на декларацията за управленски приоритети на 48-ото Народно събрание, която ДБ предложиха вчера на срещата с акад. Денков.

Според Ивайло Мирчев основната разлика между номинациите на проф. Николай Габровски и акад. Николай Денков за премиер е политическата отговорност.

“Претенцията за чисто експертно правителство без да е ясно кой носи отговорността, е голям проблем за нас. Това си пролича на срещата при г-н Габровски, където той каза: “Аз съм вашият гарант да мине съдебната реформа, промените с главния прокурор, контролът”, което значи, че той не е разбрал същността на проблема. Не може премиерът да е гарант. Гарант е този, който носи политическата отговорност, който в случая се казваше Бойко Борисов при цялото ми уважение към Габровски. Случаят на Денков не е такъв – там има ясна политическа отговорност, той е част от политическото ръководство на “Продължаваме промяната”, каза Мирчев.

“Демократична България” и ГЕРБ продължават да имат различия по темата за съдебната реформа и антикорупционното законодателство, посочи Мирчев и призова за гаранции от страна на ГЕРБ, че ще подкрепят стъпки в тази посока.

“Протегнатата ръка на ГЕРБ (за съдебната реформа) е плод на колективна халюцинация – чуваме я по медиите, но не я виждаме. Когато трябва да гласуваме антикорупционно законодателство, не ги виждаме. Механизмът за контрол на главния прокурор мина през всички европейски организации, значи Европа каза “да”, но на това Народно събрание му е много трудно да го гласува”, изтъкна той.

Според Мирчев именно проблемите с върховенството на закона са причината да останем извън Шенген. Този критерий отсъства от техническите изисквания, защото според Мирчев никой не си е представял, че една държава може да е член на ЕС и да има порблем с върховенството на закона.

“Три страни трябваше да влязат в Шенген – Хърватия, Румъния и България. Но какво се случва – Хърватия премиерът си го осъди по две обвинения, предстои, може би, по още четири, които са в съда. Румъния има две правителства в затвора и над 400 кмета. В България няма нито един осъден министър. И тук сме или в хипотезата, че България е най-некорумпираната държава в Европа, или сме в хипотезата, че някой тук прави така, че да не могат да бъдат осъдени тези, които са на високо и обслужват определени кръгове. Еми второто е! Кой е този, който го прави това – това е прокуратурата, която разпъва чадъри. И ние затова искаме отчетност на главния прокурор. Нека г-н Гешев се замисли дали изпълнява работата си на главен прокурор или обслужва интересите на други, които не съвпадат с тези на България”, каза Мирчев.

“БСП е в тежко съревнование с “Възраждане” за едни хипотетични техни избиратели. Споразумението за предоставяне на оръжие е абсолютно конституционно. Това поставя България на страната на цивилизоваността. БСП взеха остър завой по начина, по който се държат. Защо това е важно правителството да взима самостоятелни решения, ами може следващите месеци да няма Народно събрание, може да има преговори по получаване на заместваща военна техника и правителството трябва да е гъвкаво и да може да реагира”, каза той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст