ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Украйна е в очакване на атака от Беларус

Путин и Лукашенко

Путин пристигна при Лукашенко, руски сили участват в учения в Беларус

Руският президент Владимир Путин пристига днес на посещение в Беларус, предаде Ройтерс.

Визитата на Путин поражда опасения в Киев, че руският лидер възнамерява да окаже натиск върху Минск да се присъедини към нова наземна офанзива срещу Украйна.

Посещението на Путин в Минск е първото от 2019 г., като са планирани разговори с беларуския президент Александър Лукашенко. Руският президент посети за последен път беларуската столица преди началото на пандемията и вълната от протести в Беларус през 2020 г., на които Лукашенко сложи край с помощта на Кремъл.

“В рамките на тези разговори ще бъде обсъдена по-нататъшната агресия срещу Украйна и по-широкото ангажиране на беларуските въоръжени сили в операцията срещу Украйна”, заяви Сергий Наев, началник на Обединения оперативен щаб на украинските въоръжени сили.

Главнокомандващият на украинските сили генерал Валерий Залужни заяви миналата седмица пред изданието “Икономист”, че Русия подготвя нова войска от 200 хиляди души за голяма офанзива, която може да започне или през януари, или през пролетта, припомня Ройтерс. 

Руски войници ще участват в тактически учения в Беларус, предаде агенция “Интерфакс”, която цитира руското министерство на отбраната.

В изявлението не се уточняват мястото и времето на провеждане на маневрите.

През октомври Беларус обяви, че сформира с Русия обща военна групировка, като по силата на това споразумение няколко хиляди руски войници бяха разположени на беларуска територия. Това стана повод за опасения, че беларуските сили може да се включат в украинския конфликт.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че защитата на границите на Украйна е “постоянен приоритет” и че страната му е готова за всички възможни сценарии с Русия и съюзничката й Беларус, предаде Ройтеrс.

“Защитата на нашата граница както с Русия, така и с Беларус, е наш постоянен приоритет”, заяви Зеленски в нощното си видеообръщение. “Ние се подготвяме за всички възможни отбранителни сценарии”, добави той.

Коментарът му идва в навечерието на посещение в Беларус на руския президент Владимир Путин на фона на дискусии за възможна нова офанзива от страна на Москва и предположения, че тя би могла да дойде откъм Беларус, отбелязва агенцията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст