ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пеканов: Трудно ще си поискаме следващия транш от 724 млн. евро

Атанас Пеканов

Вицепремиерът заяви, че не можем да вземем следващата сума от ЕК, докато не си свършим работата по 66 мерки

“Взехме 2.7 млрд. лева. Следващият транш от 724 млн. евро няма да можем да си го поискаме, докато не сме си свършили работата по тези 66 мерки, 22 от които минават през парламента”. Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов, в интервю за БНТ.

Той посочи, че проблемът е там, че няма достатъчно движение по тези мерки и добави, че по въпроса трябва да се намери мнозинство, било то и ситуационно. “Тези мерки са добри за България, това са закони, които ще подобрят икономическата среда”, каза още вицепремиерът.

Атанас Пеканов определи като по-добър законопроекта за противодействие на корупцията, изготвен от екипа на правосъдния министър Крум Зарков.

“Справихме се с първото плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, всички оперативни програми бяха одобрени в рамките на служебния кабинет. По отношение на ОИСР също се справяме доста добре, изпреварихме Румъния с около месец и половина по отношение на първия меморандум, понеже всички правят сравнения между двете страни. Това е стратегическият документ, който България трябваше да подаде към ОИСР по отношение на всички преговори, които ще се водят за нашето членство”, каза още Пеканов.

Той коментира, че е приет само един от необходимите 22 закона по Плана за възстановяване и устойчивост. “Внесохме ги в първия ден на парламента, от 2 месеца почти никакво движение, видяхме и един закон отхвърлен. От 2 години закъсняваме с приемането му и заради това страната ни ще плаща санкции”, предупреди вицепремиерът и уточни, че става въпрос за закона за защита на хората, които подават сигнали за корупция и злоупотреби.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст