ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Meta е на крачка от тежка глоба от ЕС

еврокомисия европейска комисия ек брюксел

Компанията майка на Facebook нарушава антитръстовите закони и пречи на конкуренцията

От Европейската комисия посочиха днес, че са уведомили компанията майка на “Фейсбук” (Facebook) “Мета” (Meta), че вероятно нарушава антитръстовите закони на ЕС, като пречи на конкуренцията на пазарите за онлайн обяви и злоупотребява с господстващото си положение, предаде Ройтерс.

“Комисията се противопоставя на това, че “Мета” обвързва своята онлайн услуга за категоризирани реклами – “Фейсбук Маркетплейс” (Facebook Marketplace), с влизащата в групата социална мрежа (“Фейсбук”)”, се посочва в съобщение на ЕК относно предварителната проверка, която е извършена от Брюксел.

Комисията също така изрази загриженост, че “Мета” налага нелоялни условия за търговия на конкурентите на “Фейсбук Маркетплейс” за своя собствена изгода.

Изпращането на изложение на възраженията не предрешава резултата от разследване, каза комисията, добавяйки, че ако заключи, че е имало нарушение, може да наложи глоба до 10 на сто от годишния глобален оборот на компанията.

През 2021 г. компанията реализира приходи от около 118 млрд. долара.

Антимонополните заключения на ЕК са неоснователни, посочи от своя страна “Мета”, предаде Ройтерс. От компанията посочиха, че ще продължат да работят с регулаторните органи, за да докажат, че техните продукти и услуги са насочени в полза на потребителите и конкуренцията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст